Povežite se sa nama

Društvo

OTKAZUJU REZERVACIJE: Za borce prve linije nema mjesta u julu i avgustu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Medicinarima i prosvjetnim radnicima, koji su dali nemjerljiv doprinos spašavanju života i edukaciji u jeku pandemije koronavirusa, država je dodijelila turističke vaučere u iznosu od 200 eura, koje treba da iskoriste do kraja godine. Međutim, umjesto zasluženog odmora, naišli su na razna negodovanja i opstrukcije izdavalaca privatnog smještaja kod kojih su vaučere samo i mogli da iskoriste . Za borce prve linije nema mjesta na moru u julu i avgustu, a veliki broj ugostitelja im otkazuje rezervacije jer im država, kako navode, nije uplatila ugovoreni iznos novca.

Jedna od korisnica vaučera objavila je, na svom Tviter nalogu, da su je iz apartmana u kojem je rezervisala smještaj obavijestili da je njena rezervacija poništena zbog „neplaćanja države po osnovu turističkih vaučera”.

Poruka na Twitteru

Izdavaoci smještaja, koje je kontaktirao Gradski portal, navode da je u ovim okolnostima izuzetno teško čuvati prazne sobe kada je dolazak gostiju neizvjestan. Takođe, nadležno ministarstvo nije platilo već realizovane aranžmane.

Na pitanje Gradskog portala kada će isplatiti novac, iz Ministarstva ekonomskog razvoja su saopštili da su u toku isplate za realizovane turističke vaučere, zaključno sa 29. junom. Ministarstvo će sljedeći presjek stanja izvršiti 15. jula, nakon čega će pristupiti isplati sredstava u periodu od 29. juna do 15. jula ove godine.

Neplaćeni smještaji su samo jedan od razloga, u razgovoru s izdavaocima moglo se čuti: „Za korisnike vaučera nemamo mjesta do 15. septembra” i „Svi kapaciteti su popunjeni”.

Ekonomska računica je prevagnula da se ugostitelji, koji prošle godine nijesu imali značajan izvor prihoda, ove godine okrenu stranim turistima. Iako je mogućnost korišćenja vaučera produžena do 31. 12. 2021. godine, radnici koji svoj odmor koriste u julu i avgustu nailaze na problem da o svom trošku moraju plaćati smještaj.

Veliki broj apartmana na svojim veb-stranicama kao reklamni prostor ističe natpise „ovdje možete koristiti svoj turistički vaučer”, a korisnicima tih vaučera uskraćuje mogućnost korišćenja istih, iako na booking stranicama za turiste imaju slobodnih termina.

U Ministarstvu navode da izdavaoci privatnog smještaja imaju pravo da otkažu ili da na platformi podnesu broj smještajnih kapaciteta koje stavljaju na raspolaganje prosvjetnim i zdravstvenim radnicima.

„To znači da izdavaoci smještaja zadržavaju pravo da, za određeni period, svoje smještajne kapacitete izdaju putem drugih kanala turistima koji nijesu korisnici ovih vaučera”, navodi se u odgovoru.

Apeluju na korisnike da matični broj unaprijed ne dostavljaju izdavaocima smještaja.

„Kako JMB predstavlja potvrdu rezervacije, preporučujemo da isti dostavljate po dolasku. U tom slučaju, ukoliko izdavalac privatnog smještaja otkaže aranžman, korisnik i dalje ima pravo da u punom kapacitetu iskoristi vaučer”, kazali su iz Ministarstva.

Za pokretanje privredne aktivnosti izdavalaca smještaja, opredijeljeno je 5.5 miliona eura, a na platformi je do sada prijavljeno 23.166 korisnika i 453 aktivna izdavaoca privatnog smještaja.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije