Povežite se sa nama

Globus

OVO JE KRALJ: Vladar Butana hodao džunglama i planinama 14 mjeseci da bi upozorio ljude na koronavirus

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Pijavice, zmije i druge opasnosti koje vrebaju u džunglama Butana, kralju nisu bila prepreka da ide od mjesta do mjesta kako bi upozorio svoje stanovnike na opasnosti pandemije i velik broj zaraženih u Indiji

Kraljevina Butan nalazi se visoko u Himalajama, a smjestila se između Kine i Indije. Butanci svoju zemlju zovu Druk Yul, što znači Zemlja Gromovitog Zmaja. Butan je po mnogočemu drukčiji od drugih zemalja. Razvoj ne mjere BDP-om nego BNS-om – bruto nacionalnom srećom. Ondje su zabranjene plastične kese, cigarete, kao i izgradnja kuća u modernom stilu, jer se priznaje samo tradicija. Vladar Butana zapadnjacima je neobičan, kao i zemlja kojom upravlja.

Kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck odlučio se na pravu avanturu, putovanje planinama i zabačenim selima kraljevstvom kako bi upozorio svoj narod na koronavirus. Automobilom, konjem i pješice krenuo je na putovanje od 14 mjeseci, hrabro ulazeći u divljinu zemlje, uključujući i provlačenje džunglom koja krije brojne opasnosti poput zmija i pijavica. Sa šiltericom na glavi i tradicionalnoj odjeći išao je od mjesta do mjesta kako bi upozorio na nemilosrdnu pandemiju i velik broj zaraženih u susjednoj Indiji.

Službena kraljevska Facebook stranica sadrži i službene objave zahvaljujući kojima kraljevi obožavatelji mogu pratiti etape putovanja, poput trekinga od pet dana tokom kojih je prošao 65 kilometara s ruksakom na leđima i planinarskom opremom. Noću bispavao u šatoru, a danju zalazio u sela i gradove, razgovarao sa zdravstvenim radnicima, pregledao je li sve pod kontolom na graničnim prijelazima i pričao sa stanovnicima koje bi sretao na putu.

„Kada kralj putuje kilometrima i kuca na vrata kako bi upozorio ljude na pandemiju, tada se njegove skromne riječi poštuju i shvaćaju vrlo ozbiljno“, rekao je butanski premijer Lotay Tshering za Reuters.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije