Povežite se sa nama

Politika

PAČEKO KRIVOKAPIĆU: Rješenja se nalaze unutar sistema

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dijalog je ključ za sve probleme i rješenja se nalaze unutar sistema, rekao je predsjednik Interparlamentarne unije (IPU) Duarte Pačeko

Kako navode iz Kabineta premijera, predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić dočekao je danas u Vili Gorica predsjednika IPU Duartea Pačeka.

Krivokapić je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da po prvi put ugosti predsjednika Unije koja je globalna organizacija nacionalnih parlamenata svijeta, a koja ima za cilj da štiti i gradi globalnu demokratiju kroz politički dijalog i konkretnu akciju.

U kontekstu posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i osvježene političke scene, te bogatih društvenih zbivanja u uslovima pandemije, Krivokapić je pozdravio i podržao viziju i aktuelnu misiju Interparlamentarne unije koja je konvergentna aktuelnim procesima u crnogorskom društvu gdje polako svaki građanin i svaki glas postaju bitni, a demokratija i Parlament počinju u punoj mjeri da služe osiguranju mira, dijaloga, ljudskih prava, ravnopravnosti, osnaživanju mladih i razvoju društva.

„Čestitam Vam na imenovanju i želim Vam puno uspjeha tokom predsjedavanja Unijom. Nadam se da će dijaloški duh parlamentarizma biti dominantan. Koristim priliku da Vam zahvalim i za sve što je Portugal učinio tokom predsjedavanja EU, naročito tokom Međuvladine konferencije koja je rezultirala snažnom podrškom državama Zapadnog Balkana. Zadatak ove Vlade je da crnogorsko društvo učinimo istinski građanskim i demokratskim, da kreiramo ambijent u kojem će građanin moći sasvim slobodno da glasa za najbolje predstavnike, po svom nahođenju, koji će se istinski boriti za dobro naroda”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je upoznao visokog gosta sa vladinom inicijativom za dosljedno poštovanje principa rodne ravnopravnosti i podmlađivanje stručnog kadra, koja je kompatibilna globalnoj viziji Interparlamentarne unije.

„Ova Vlada se ne vodi politikantskim, već fundamentalnim, državnim interesima. Njenu trećinu čine žene, naše izuzetne koleginice, a dva ministra zajedno imaju godina koliko premijer. Imajući u vidu i ove parametre, aktuelna Vlada napravila je revolucionaran iskorak u odnosu na prethodne”, poručio je Krivokapić.

Zahvalivši na iskrenoj dobrodošlici i lijepim željama domaćina, predsjednik Unije, Duarte Pačeko kazao je da nacionalne demokratije mogu i treba da uče jedna od druge, te da je važno za svaku demokratiju da postoji razumijevanje među strankama.

„Suština demokratije je staviti državni i opšti interes ispred ličnog i partijskog interesa. Dijalog je ključ za sve probleme i rješenja se nalaze unutar sistema. Pohvalio bih inkluzivnost koju zatičem i u crnogorskom Parlamentu i u Vladi i kada su u pitanju gospođe poslanice, ministarke i mladi poslanici“, zaključio je Pačeko.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije