Povežite se sa nama

Region

PALMER: Dogovor Beograda i Prištine moguć ove godine

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da u dijalogu Beograda i Prištine svakako ima da se uradi još posla kako bi se dvije strane dogovorile, ali „mi bismo htjeli da vidimo da se obje strane ponovo ozbiljno angažuju u procesu koji će voditi ka dogovoru i normalizaciji odnosa, i otvore put ka Evropi“.

„SAD nijesu strana u pregovorima, ali smo akteri i partneri uključeni u proces. Blisko sarađujemo sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, a obojica tijesno sarađujemo sa Beogradom i Prištinom, da im pomognemo da identifikuju oblasti na kojima treba da rade i pokušaju da dođu do dogovora“, rekao je Palmer za današnji Blic.

On je naveo da je „apsolutno moguće“ da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, 2021. godine stave potpis na dogovor.

„Ali to je stvarno na njima, a ono što bismo mi voljeli jeste da ih ohrabrimo da se uključe. I predsjednik Vučić i premijer Kurti imaju jaku političku podršku, u poziciji su da se ozbiljno angažuju u cio proces, identifikuju djelove gdje može doći do dogovora i pomognu da čitav proces krene unaprijed“, rekao je Palmer.

Kako je naveo, „što se tiče SAD, mi vidimo međusobno priznanje kao ishod koji konačo ostavlja ovu temu u prošlost, i stavlja Srbiju i Kosovo u poziciju da krenu naprijed“.

Na pitanje o Zajednici srpski opština (ZSO) i Briselskom sporazumu, on je rekao kako misli da je ono što se sada dešava „dodavanje detalja na dogovor“.

„Dogovor koji je postignut u Briselu je uopšten, pitanje je šta su specifičnosti, nadležnosti, mehanizmi ZSO. To treba da se diskutuje i riješi kroz dijalog“, rekao je Palmer.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije