Povežite se sa nama

Globus

PALMER: SAD zabrinute zbog tenzija u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sjedinjene Američke Države će stalno biti prisutne u Crnoj Gori, kao saveznik i partner, što je bio slučaj i prethodnih 15 godina od sticanja nezavisnosti, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Metju Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara. Palmer je poručio i da Vašington želi da Crna Gora nastavi da daje doprinos Alijansi, uključujući i misiju KFOR-a.

“To je bilo izvanrednih 15 godina i čestitam Crnoj Gori i njenim građanima obilježavanje 15. godišnjice nezavisnosti. Sjedinjene Države su bile prisutne od samog početka, kao snažan partner Crne Gore i njenog naroda. Mogu se istaći neki izvanredni uspjesi. Značajno dostignuće je što je Crna Gora postala 29. članica NATO-a. Još jedan ogroman uspjeh je to što je obezbijedila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i što je čvrsto na putu ka konačnom pridruživanju EU. Zatim izgradnja snažnog, živog multietničkog demokratskog društva – sve je to potvrda želje crnogorske javnosti da napreduje ka stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti. Sjedinjene Države će biti prisutne u svakoj etapi puta kao partner”, naveo je Palmer.

On je naveo da se će SAD kao saveznik i partner, bićeti stalno prisutne, i kroz dobra i loša vremena.

“Bićemo tu da podržimo i ohrabrimo Crnu Goru dok se suočava sa izazovima u preduzimanju neophodnih koraka u borbi protiv korupcije, uspostavljanju vladavine prava, zalaganju za transparentnost, dobru upravu i odgovornost. Bićemo prisutni programski i politički, da u potpunosti podržimo napore Crne Gore da napreduje na evropskom putu”, saopštio je Palmer.

Kaže da se Sjedinjenim Državama svakako veoma važno, kao savezniku Crne Gore, da ona ima snažnu i stabilnu vladu, da je ona u poziciji da ispunjava obaveze i odgovornosti kao NATO članica, da se suoči sa izazovima kao što su vladavina prava, sloboda medija i transparentnost.

“I da preduzima odgovarajuće korake da poboljša upravu kako bi mogla da se kvalifikuje za članstvo u Evropskoj uniji. Svakako postoje duboke podjele u Crnoj Gori i ona nije jedinstvena u tom pogledu. Postoje duboke podjele širom zapadnog svijeta i više demokratskih društava gdje se svi borimo sa tim. Uvjereni smo da će Crna Gora da se uspješno i efikasno suoči sa tim izazovima i da napreduje, ne samo kao snažan partner Sjedinjenih Država, već i kao eventualna članica Evropske unije”, naveo je Palmer koji dodaje da postoji i zabrinutost.

“Aspolutno smo zabrinuti u pogledu aktuelnih tenzija i radimo sa vladom, opozicijom, civilnim društvom, nezavisnim novinarima da naglasimo američku podršku reformama koje će učvrstiti snažno partnerstvo SAD i Crne Gore”, ističe Palmer.

Najveća opoziciona stranka, DPS, odlučila je da bojkotuje rad parlamenta nakon usvajanja novog Zakona o tužilaštvu koji je predsjednik Đukanović vratio parlamentu na ponovno odlučivane. Na pitanje da li Sjedinjene Države imaju bilo kakve primjedbe u pogledu novog zakona, Palmer kaže:

“Smatramo da je veoma važno da su taj zakon, i svi zakoni u potpunosti usklađeni sa očekivanjima i obavezama koje je Crna Gore preuzela prema Evropskoj uniji. Venecijanska komisija je ponudila određena mišljenja o tom zakonu. Veoma bi smo voljeli da se preporuke komisije integrišu u zakon da bi se osiguralo da je pravni okvir Crne Gore u potpunosti usklađen sa njenim aspiracijama u vezi sa EU. Kada je riječ o ulozi DPS-a, više puta smo stavili do znanja, ne samo u Crnoj Gori, nego i u širem regionu, da je bojkotovanje izbora i demokratskih institucija loša taktika i da je to loše za demokratiju”, upozorava Palmer.

Nedavno je najavljeno da Crna Gora neće slati pješadijski vod u misiju KFOR-a, pravdajući to pandemijom i nedostatkom budžetskih sredstava. Demokratski front se prije toga snažno usprotivio slanju crnogorskih vojnika u misiju na Kosovu, komentarišući to pitanje Palmer je naveo da bi SAD voljele da Crna Gora, kao NATO saveznica, uradi više i doprinese Alijansi.

“Ohrabrio bih crnogorsku vladu da nastavi da traži prilike da se obučava sa nama, raspoređuje snage sa nama, da sarađuje sa Sjedinjenim Državama i drugim NATO saveznicima na način koji će osigurati bezbjednost ne samo drugih, već i Crne Gore”, naveo je Palmer.

Na pitanje da li su Sjedinjene Države bile razočarane tom odlukom, kaže, kako žele da se doprinos Crne Gore Alijansi nastavi.

“Proteklih godina smo pozdravljali i cijenili doprinose Crne Gore KFOR-u. Želimo da se ti doprinosi nastave. U širem kontekstu, želimo da Crna Gora izvuče svu korist iz članstva u Alijansi”, zaključio je Palmer.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije