Povežite se sa nama

Vijesti

PATRIJARH PORFIRIJE: Pravoslavni mitropoliti vjekovima se ustoličavaju na Cetinju, prepoznajemo one koji unose mržnju među braćom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zaista smo veoma tužni i prepoznajemo savremeni mehanizam zamjene teza gdje nekoga unaprijed proglasite crnim, gdje ga proglasite provokatorom, kreatorom svih mogućih problema i onda legitimno, naravno, imate pravo da ga sputavate, da on kodi putevima svoje slobode, koja podrazumijeva se, i jeste istovremeno ljubav, poručio je Patrijarh Porfirije povodom dešavanja u Crnoj Gori.

Njegovu besjedu prenosimo integralno:

“Za jednu normalnu, prirodnu stvar, kako Crkva funkcioniše, a to je ustoličenje jednog episkopa, a u konkretnom slučaju, vijekovima su se pravoslavni mitropoliti ustoličavali na Cetinju; neko je proglasio da to ne treba tako da bude, iako mi sada nemamo drugo rešenje, jer sprovodimo ono što je prirodno i normalno i bivamo definisani kao neko ko nešto na silu nameće i kao neko ko ne razumije situaciju i kao neko ko provocira.

To je kao kad bi vam neko rekao vi ne možete da dišete vazduh, jer taj vazduh ne pripada vama, a vi bez disanja ne možete, jer je to prirodna i normalna stvar i ustoličenje i sve što Crkva čini biti i jeste u duhu riječi Hristovih, u duhu onoga što se temelji na vjeri i molitvi, u duhu smirenja, u duhu ljubavi.

Crkva dejstvuje i dela uvijek i isključivo iz Jevanđelja, po svojoj prirodi ona nije tu da rješava bilo kakve političke nesporazume, nije tu čak ni da utiče na njih, a kamoli da donosi političke odluke, nije tu da se bavi državnim pitanjima.

Crkva je tijelo Hristovo, a to znači zajednica koju sačinjavaju svi oni koji su kršteni u ime Oca, Sina i Svetoga duha. Tijelo Hristovo koje po riječima apostola Pavla, nema ni Grka, ni Jevrejina i neka svako bude ono što po svojoj savjesti hoće i osjeća da ga izražava, neka pripada kom hoće narodu, neka ustrojava svoj život na najbolji mogući način, ali ako je Hristov i ako sluša riječi Hristove, onda će uvijek biti svjedok mira.

Protiv očigledne štete koju nam neko može nanijeti, gdje nam logika nalaže da uzvratimo istom mjerom, mi smo pozvani da raspnemo svoj um, da raspnemo svoju emociju, da se odreknemo sebe i pokažemo na kraju da svjedočimo u Hristu ljubav, primajući svakog čovjeka bez obzira ko je, kao svog najrođenijeg brata, a to da li on nas doživljava kao svoju braću to je već stvar njegovog krsta i stvar njegove unutrašnje borbe.”

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
4 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Rade
Rade
29.08.2021. 13:20

Pope vi ne razumijete Crnu Goru. Ili namjerno izgovarate notorne neistine.
U Cetinjskom manastiru u citavoj istoruji, bilo je samo dva ustolicenja, 1961 Danila Dajovica i 1990. amfulohija Radovica. I sta ce te sad sa vasim lazima.

RIR
RIR
29.08.2021. 13:38

Pravoslave,
vjekovima se ustoličavale Crnogorske časne Vladike CPC sve do 1918.godine
Nakon toga su dosli okupatori SPC ,
i počela era 100.godisnja beščasnih „vladika“ SPC /koji mrze sve Crnogorsko/
slični OVOM Joanikiju…klevetnici koje njihovom činjenju čeka PAKAO !

Djuro Vučinić
Djuro Vučinić
29.08.2021. 14:19

Nebi bilo problema da je SPC tijelo Hristovo. Vaše tijelo je Svetosavsko davno prokleto.Dalje,poslednji Patrijarh srpski Vasilije Brkić je od strane Cetinjana isćeran s Cetinja u vrijeme Sv Petra. Od Sv Ivana Crnojevića 1485 god do 1936 god,ni jedan srpski Patrijarh nije nogom kročio u Cet Manastir. Poslije IISv Rata dolazi sa komunistima da ustoliči Dajkovića i Pavle 90 tih ratnih da ustoliči Amfilohija. Sve na silu,tako je teška Vaša neistina o vjekovnom ustoličenju srpskih poglavra u Cet Manstiru g Porfirije. Zar srpski Patrijarsi iz Peći nijesu proklinjali Sv Petra Cetinjskog zajedno sa narodom koji mu dolazi poljubit ruku? Oni

Vanja
Vanja
29.08.2021. 18:44

On kao da u policiju radi. Prepoznaje (znaci identifikuje) one koji po njemu unose mrznju. Duhovnik. Patrijarh.
Ne.unosimo mrznju, BRANIMO GOLI ŽIVOT.

Sponzor

Najčitanije