Povežite se sa nama

Društvo

PAVIĆEVIĆ: Politički autoritet Zdravka Krivokapića je potpuno istopljen

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Premijer Zdravko Krivokapić je jedinstveni slučaj političara koji je svoju političku partiju upropastio i prije nego što je osnovana i takav slučaj nije zabilježen u evropskoj politici, izjavio je za BORBU direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević komentarišući najavu formiranja Krivokapićeve Demohrišćanske stranke.

Pavićević smatra da se premijer poslednjih mjeseci bavi isključivo strančarenjem nego poslom koji mu po Ustavu pripada.

-Gospodin Krivokapić se poslednjih mjeseci više bavi strančarenjem nego poslom premijera. Vidim da i građani sve češće komentarišu pa neka više osnuje tu stranku i da se prestane sa mrcvarenjem i oko toga. Moj je stav da je Zdravko Krivokapić jedinstveni slučaj političara u Evropi koji je svoju političku partiju upropastio i prije nego što je osnovana. Takav slučaj do sada nije zabilježen u evropskoj politici- kazao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, uticaj Krivokapićeve stranke na političkoj sceni bio bi minoran, zato što je Krivokapićev politički autoritet u potpunosti “istopljen” zbog odsustva rezultata vlade i neviđenih grešaka koje su za manje od godinu dana pravili i premijer i članovi vlade.

– Politički autoritet Zdravka Krivokapića je potpuno istopljen. Takva će biti i snaga i uticaj političke stranke koju planira da osnuje. Ukoliko bismo zamislili da na proljeće imamo prijevremene parlamentarne izbore uporedo sa podgoričkim, Krivokapićeva opcija samostalno ne bi mogla ni cenzus da pređe. Sve je to posledica odsustva rezultata vlade i neviđenih grešaka koje su za manje od godinu dana pravili i Krivokapić i članovi njegove vlade. Tako da niko od postojećih političkih aktera nema razloga da brine zbog eventualnog osnivanja te nove opcije koju bi pokrenuo Zdravko Krivokapić- ocijenio je Pavićević.

Stav Mitropolita Joanikija je racionalan, Krivokapić zloupotrebljava osjećanja pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori za svoje političke ambicije

Stav Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija je racionalan i dobar i on slijedi ustavni princip o odvojenosti države i vjerskih zajednica, iako se premijer Krivokapić svim silama trudi da uvuče Crkvu u političke vode zarad svojih interesa, smatra Pavićević

– Danas je potpuno jasno da Zdravko Krivokapić pokušava da glumi religioznog političara kako bi sentimente pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori upotrebio za svoje političke ambicije. Vidi se da je to i jedan nepismen čovjek, politički isto potpuno neuk koji se nezasluženo našao na čelu prve postđukanovićevske vlade u Crnoj Gori. Jasno je da mu je ovaj mandat prvi i poslednji važniji mandat u crnogorskoj politici- rekao je Pavićević.

Razrješenje premijera ili vanredni izbori su jedini izlazi iz aktuelne političke krize, samo DPS ima koristi od Krivokapićeve vlade i zatu su je sačuvali od pada

Kao jedine izlaze iz trenutne političke krize, Pavićević vidi razrješenje premijera Krivokapića u Skupštini od strane parlamentarne većine ili vanredne parlamentarne izbore. Sadašnje stanje jedino odgovara Milovom DPS-u, uvjeren je Pavićević.

-Očigledno je svakome ko objektivno posmatra i tumači procese da Zdravko Krivokapić ne želi bilo kakve promjene u vladi. Kriza vlade je opet takva da je stanje koje imamo neodrživo. Dva su dobra puta da se izađe iz ove krize – jedan je da postojeća skupštinska većina razriješi Krivokapića i da izabere novog premijera i novu vladu u cjelosti, a drugi je da se ide na vanredne izbore. Ja sam zagovornik organizovanja prijevremenih izbora, naročito kada se vidi da Milov DPS ima interes da opstaje Krivokapićeva vlada.

Pa evo, kada su birali da li da sruše Krivokapićevu vladu ili da pomognu Zdravku Krivokapiću da razriješi ministra Leposavića, poslanici DPS-a su sačuvali vladu i pomogli premijeru da se riješi svog buntovnog ministra. Pomogli su mu i oko Rezolucije o Srebrenici. Time je Milo Đukanović poručio da je interes DPS-a da Zdravko Krivokapić opstane na poziciji na kojoj je, a da interes DPS-a nije da se ide na vanredne izbore. I to je sve logično, jer DPS je nakon prošlogodišnjih izbora trajno ušao u film sigurnih izbornih gubitnika i svaki naredni izbori mogu samo biti potvrda te nove uloge DPS-a u crnogorskoj politici- kazao je Pavićević

Kombinacije sa Milovim DPS-om bile bi fatalne za partije parlamentarne većine koje se odluče za taj korak

Pavićević je mišljenja da bi partije parlamentarne većine koje bi se odlučile za sklapanje političkog dogovora sa DPS-om u narednom periodu doživjele totalni krah.

-Slučaj saradnje Zdravka Krivokapića sa Milovim DPS-om je jasan pokazatelj šta čeka one crnogorske političare koji uđu u kombinacije sa DPS-om. Nema nikakve dileme da takvima slijedi pad političkog autoriteta i totalni krah snage i uticaja u crnogorskoj politici. Namjerno ponavljam kovanicu Milov DPS-a, jer je Đukanović DPS-u najveća prepreka da ta stranka započne neka nova politička savezništva. A ta nova savezništva su jedini način da DPS koliko toliko očuva  uticaj u crnogorskoj politici. DPS-u su neophodne personalne i programske promjene da bi zaustavili pad podrške u biračkom tijelu. Takvih promjena u DPS-u nema, neće ih ni biti i to znači dalji pad podrške toj opciji- poručio je Krivokapić.

Moto Platforme za Crnu Goru jeste Crna Gora jača, ako je slabiji DPS

Cilj Platforme za Crnu Goru je normalizovanje crnogorske političke scene i dalje slabljenje Đukanovićevog DPS-a, kazao je Pavićević.

-Oni u DPS-u pokušavaju da sve što su slavne tradicije Crne Gore i Crnogoraca vežu za sebe i da tako nastave prevaru crnogorskih građana. Mi smo se okupili, usvojili Trinaestojulsku deklaraciju i poručili da je Crna Gora jača ako je DPS slabiji. To je danas najvažnija istina crnogorske politike. Prirodno je da nam na tom putu prvi partneri budu pojedine političke formacije iz Koalicije za budućnost Crne Gore- zaljučio je Pavićević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije