Povežite se sa nama

Društvo

PAVLOVIĆ ZA LUČU: Ako ne dobijemo odgovor krećemo u proteste

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Pandemija korona virusa donijela je mnoštvo prepreka u razvijanju preduzetništva, ističe predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Borislav Pavlović, dodajući da su pravilnici o subvencijama diskriminacioni, zbog kojih 80 posto taxi preduzetnika nije bilo u mogućnosti da ih koristi.

Predsjednik Sindikata istakao je da su do sada imali samo obećanja i da institucije za njih nemaju dovoljno sluha.

„Dva puta smo pisali gospodinu Krivokapiću, ali nijesmo dobili odgovor. Jedino nas je primio ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, koji je u okviru svoje nadležnosti uputio dopis ministru finansija. Nerješavanje naših problema od strane institucija dovešće do gašenja velikog broja taksi udruženja“, smatra Pavlović.

Pavlović je zatražio hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem, ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, ministrom kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem, V.D direktora Uprave prihoda i carina Aleksandrom Damjanovićem i direktorom Uprave za inspekcijske poslove Ilirom Harasanijem kako bi riješili probleme u toj oblasti. U suprotnom će, upozoravaju, protestovati.

Pavković ističe da od predstavnika nove Vlade traži garancije za poštovanje zakona iz ove oblasti, sa nultom tolerancijom na sivu ekonomiju.

„ Mislim na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, Zakona o elektronskoj fiskalizaciji, Zakona o turizmu, Zakona o PDV, Zakona o paušalnom oporezivanju od samostalne djelatnosti, i drugih. Zbog dugogodišnjeg ne sprovođenja istih smo i dovedeni u stanje gašenja naše djelatnosti”, ističe Pavlović.

Na sastanku traži i da se raspravlja o diskriminacionim pravilnicima o subvencijama, zbog kojih 80 posto auto-taxi preduzetnika nije bilo u mogućnosti da dobije pomoć, a u međuvremenu su više od godinu zaduživani porezima i doprinosima, i ako su bili u zatvorenoj i ugroženoj djelatnosti.

„Tražimo donošenje novih rješenja o reprogramu poreskih potraživanja, auto-taxi preduzetnika uz sagledavanje nezakonitog zaduživanja istih, od strane službenika filijala poreskih uprava, a na osnovu žalbi i zahtjeva za ponovni postupak. Podsjećamo da ovaj proces traje pet godina”, navodi Pavlović.

Traži i jednokratna pomoć auto-taxi preduzetnicima, za pripremu vozila i za elektronsku fiskalizaciju, kao i razmatranje formiranje nove kreditne linije IRF, koja bi omogućila likvidnost, jer po obavještenju od službe IRF, trenutne kreditne linije ne mogu koristiti.

„Ukoliko predsjednik Vlade ne oragnizuje sastanak do 25. maja mi ćemo morati da se odlučimo na očajnički postupak i pristupimo organizaciji protesta“, upozorava Pavlović.

Podsjećamo, izvršni Odbor Strukovnog sindikata takstista Crne Gore, na sjednici održanoj 7.maja, donio je odluku, da shodno odgovoru Krivokapića, počnu proteste 25.maja, ili odustanu od istih.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije