Povežite se sa nama

Politika

PEJOVIĆ: Cetinjski manastir je kroz vjekove bio mjesto ustoličenja naših mitropolita

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Tenzije koje se iz dana u dan podižu oko ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija nijesu izraz volje građana Crne Gore, već pokušaj bivše vlasti da destabilizacijom države skrenu pažnju javnosti sa afera koje su obilježile godine njihove vladavine, poručuje potpredsjednik DNP-a Jovo Pejović.

Kaže da mu je kao nekome ko je krvno vezan za Cetinje, dobro poznato sa kakvim su se poštovanjem Cetinjani odnosili prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenom sveštenstvu.

“Znali su Cetinjani ko je ko na Cetinju, pa pomalo čudi što se oko Cetinja i sa Cetinja oglašavaju oni čiji preci kao ni oni sami nijesu značili niti išta znače. Više od toga zabrinjava kako pronalaze ikoga da im vjeruje. Crnoj Gori je danas više nego ikada potreban mir i mudri državnici koji će svojom pameću pobijediti lažne patriote ma na kojoj se strani nalazili”, navodi Pejović u izjavi za medije.

Kako kaže, samo ljudi koji u svakom trenutku žive obje temeljne dimenzije vremena prošlost i budućnost mogu uspješno da vode državu i pobjede raspirivače mržnje i podjela.

“Đukanović zbog panike izazvane ličnim strahom od pokretanja njegove odgovornosti za sva nepočinstva koja se vezuju za njegovo ime, priželjkuje nove podjele i sukobe”, navodi Pejović.

On ističe da Crna Gora na tu vrstu, kako dodaje, provokacija mora odgovoriti mudro i gledati daleko kako nam svako okupljanje u budućnosti ne bi bilo povod za nove podjele i sukobe.

“Na Đukanovićev poziv da će lično ići na Cetinje, da kako on kaže brani Crnu Goru, na drugoj strani moglo bi izazvati da neko poput Đukanovića uputi poziv i svim vjernicima Mitropolije crnogosko primorske da u subotu na dočeku Patrijarha Porfirija donesu odluku da se ne razilaze i krenu u nedelju na Cetinje”, ističe Pejović.

Zato, kako poručuje, niko nema pravo da gura narod u sukobe niti da grad koji je bio i ostao simbol slobode kroz istoriju, koristi za ostvarivanje ličnih interesa.

“Crkva je odvojena od države i tako treba da ostane. Cetinjski manastir je kroz vjekove bio mjesto ustoličenja naših mitropolita. Onaj ko to pokušava srušiti udara u temelje države Crne Gore, u njenu prošlost, sadašnjost i budućnost. Zato nova vlast nema važnijeg zadatka od očuvanja mira i garantovanja sloboda svim vjerskim zajednicama da u svojim vjerskim objektima obavljaju vjerske obrede”, zaključio je Pejović u izjavi.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
3 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
30.08.2021. 19:26

jovo Jovanče ,
obrazuj se ,čitaj malo istoriju,
slušas onog Rakovica,
uzmi procitaj ,ozbiljne istoričare !
nije bas tako …nezbiljna Tvoja tvrdnja !

sramno
sramno
01.09.2021. 02:01

Kakav truli komentar neočetnički…pih!

Volujak123
Volujak123
01.09.2021. 23:38

Gospodine Pejoviću,moram priznati da sam iznenađen koliko slabo poznaješ crnogorsku istoriju i istoriju njene crkve.Crnogorci jesu voljeli i poštovali svoje mitropolite,a ne one koji su im nasilno oduzimali svetinje.Očigledno da je tebi u duši želja da ustoličis srpskoga mitropolita i dovodiš ga u ravan sa postojanjem Crne Gore.Da li znaš Pejovicu da on nije Crnogorac?Sem toga taj zlosrecni Joanikije negira i crnogorsku naciju,jezik,crkvu,kulturu,…Da li si i ti na tom fonu.Ako jesi(a jesi) bolje je bilo da se nijesi javljao,jer se istorijski brukaš.

Sponzor

Najčitanije