Povežite se sa nama

Društvo

PEN CENTAR: Krivokapić priprema poniženje Cetinja, građani će adekvatno odgovoriti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sramotne prijetnje koje je Zdravko Krivokapić, trenutni vršilac dužnosti premijera Crne Gore, uputio dijelu crnogorske javnosti povodom najave Beogradske patrijaršije da će u Cetinjskome manastiru 4. septembra intronizirati Joanikija Mićovića, potvrdile su upozorenja da se Crnom Gorom danas upravlja izvana, ocijenili su iz Crnogorskog PEN centa.

Oni su reagovali na izjavu premijera Zdravka Krivokapića u Pljevljima da će ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija biti održano 4. septembra na Cetinju, te da tu „svenarodnu radost ne mogu da poremete pojedinci kojima čitavog života nešto smeta“.

-Ostrašćene poruke Zdravka Krivokapića da će po svaku cijenu, uprkos mnogo puta dosad demonstriranome otporu Cetinjana, Cetinjski manastir poslužiti kao poligon za simboličko ponižavanje i potčinjavanje Crnogoraca, opasno su upozorenje da na Cetinju može doći do neželjenih posljedica za koje isključivu odgovornost može snositi upravo Zdravko Krivokapić- navode iz PEN centra.

Kako su kazali, iako je javnosti dobro poznato da je Krivokapić na mjesto premijera došao na insistiranje Beogradske patrijaršije, odnosno Crkve Srbije, njegov privatni odnos i dugovi prema toj inostranoj vjerskoj instituciji, ne mogu i ne smiju biti iznad Ustava i zakona Crne Gore.

-Stoga kad prijeti svojim građanima da će silom na sramotu u drevni Cetinjski manastir, vjekovno śedište autokefalne Crnogorske crkve a dugo i državno središte Crnogoraca, obezbijediti intronizaciju crnogorskoga potuđenika Joanikija Mićovića, negatora svih atributa crnogorske samosvojnosti, Krivokapić zapravo poručuje da je od Države Crne Gore – koju nedostojno predstavlja – i od njenih građana važnija samovolja jedne dokazano neprijateljske inostrane ustanove, koja ovih dana, zahvaljujući upravo novoj vlasti, nastoji protivzakonito prisvojiti na stotine crnogorskih sakralnih objekata i ogromnu prateću imovinu. Na sceni je, dakle, ne samo simbolička izdaja nacionalnih interesa već i gruba povreda crnogorskih zakona, zbog čega će i Krivokapić i njegovi ministri, ali i oni koji im u Skupštini Crne Gore obezbjeđuju mandat, kad se Crna Gora izbori s aktuelnim bezakonjem i civilizacijskim sunovratom, morati pred sudskim instancama odgovarati za veleizdaju!- navodi se u saopštenju.

Iz PEN centra smatraju da Krivokapićeve prijetnje nijesu samo puko izvršavanje naredbi, bez pratećih aktivnosti, o čemu kako kažu, svjedoči i to što se ovih dana, baš kao i prije 30 godina kad je manastirom kalastarila kriminalna paravojska Željka Ražnatovića Arkana, „braneći“ ga od Cetinjana, u Cetinjskome manastiru mogu viđeti lica s debelim kriminalnim dosijeom, pa i vođe zloglasnih kriminalnih klanova.

-Na istome zadatku ovih su dana i lica s kriminalnom prošlošću i ANB, stavljena u službu ispunjenja zahtjeva čelnika Crkve Srbije da se Crna Gora otimanjem njenih najvrednijih kulturnih dobara učini i formalno feudom Države Srbije-, dodaje se u saopštenju.

Kako su kazali, Crnogorski PEN centar će u skladu sa svojom misijom očuvanja i promocije kulturnoga diverziteta te osobito kulturnih prava malih naroda, o najnovijim atacima na crnogorsko kulturno nasljeđe i vulgarnim asilmilatorskim težnjama Crkve i Države Srbije, podržanim nažalost i od sramotnoga premijera Krivokapića, obavijestiti međunarodnu javnost.

-Na poniženje koje Cetinju i Cetinjskome manastiru pripremaju Zdravko Krivokapić i Crkva Srbije, uvjereni smo da će crnogorski građani te osobito Cetinjani znati adekvatno odgovoriti. No za posljedice koje su Krivokapićeve prijetnje ostavile po crnogorsko društvo, kao i one koje mogu nastupiti usljed njegovih otvoreno huškačkih izjava, biće kriv i odgovoran isključivo Krivokapić- zaključili su.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije