Povežite se sa nama

Društvo

PEN centar pokrenuo peticiju: Vlada da hitno poništi odluku o dodjeli nagrade Mićoviću

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorski PEN centar pokrenuo je peticiju kojom od Vlade Crne Gore traže da se po hitnoj proceduri poništi odluka o dodjeli ovogodišnje nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“ Milutinu Mićoviću za knjigu „Luče u tami Crne Gore“.

Ujedno, kako su naveli, očekuju da ta knjiga, pisana, kako tvrde, u nacističkom duhu i stilu, prepuna govora mržnje, laži i velikosrpskog šovinizma, bude skupa s njenim autorom sankcionisana u zakonitom pravosudnom postupku, a članovi žirija da budu pozvani na moralnu i profesionalnu odgovornost.

Iz PEN centra su podsjetili kako je da nagrada „Miroslavljevo jevanđelje“, koja se dodjeljuje pojedincu za doprinos razvoju crnogorske kulture, bude uručena Milutinu Mićoviću za knjigu „Luče u tami Crne Gore“ odlučio petočlani žiri u sastavu: Siniša Jelušić, Lidija Tomić, Radoje Golović, Radoje Femić i Miomir Đurišić.

-Crnogorskoj javnosti poznato je da svih šest navedenih ličnosti pripada ideološko-političkoj matrici „Srpskog sveta“ i da je upravo ta činjenica opredijelila „ženu-četnika“ koja obnaša funkciju ministarke kulture Crne Gore da ih imenuje. Ona ih dakle nije imenovala kao eminentne i objektivne stručnjake, nego kao eminentne bjelaško-četničke eksperte za polje kulture i umjetnosti- navodi se u obrazloženju peticije.

Tragika, kako su dodali, takvog udruženog nacionalističkog poduhvata doživjela je svoju shizofrenu katarzu u izboru laureata, čiji narativ u pomenutoj knjizi odražava ogoljeli i agresivni srpski nacionalizam, svojevrsni četnički šovinizam i opasni duh nacizma.

-Knjiga nije ništa drugo nego program umjetničke segregacije i retoričkog poništavanja crnogorskog identiteta i nacionalnih osobenosti Crne Gore kao suverene, sekularne, multinacionalne i proevropske države.

Stoga se mora utvrditi odgovornost autora knjige, ali i izdavača i stručnog žirija: objavljeno je i nagrađeno štivo koje je direktno usmjereno protiv matičnog naroda Crne Gore i ujedno protiv pripadnika svih nesrpskih naroda: Crnogoraca, Hrvata, Albanaca, Bošnjaka, Muslimana. Knjigom čije je štampanje sufinansiralo Ministarstvo kulture Srbije, a koju je izdala Srpska književna zadruga pod uredničkim patronatom Dragana Lakićevića, povrijeđen je Ustav Crne Gore, i to član 47 i član 50- navodi se u obrazloženju peticije.

Autor, kažu iz PEN centra, koristeći racio „extra ordinem“ (izvan reda), drskim negiranjem, ponižavanjem, nipodaštavanjem crnogorske nacije, jezika, kulture, crkve, etosa i etnosa potvrđuje tezu o postojanju „vječitog fašizma“.

-On praktično reafirmiše nacističke obrasce o „borbi nepoštednoj“, o „kašenju i gaženju tog otpada modernoga svijeta“, pritom otvoreno poručujući Crnogorcima/kama: „gotovo je s njima“. Mićović je ustvrdio da su Crnogorci/ke bez srpstva „niko ili nula-ljudi“, što ideološku matricu njegovog narativa čini istovjetnom Hitlerovu nacizmu, u okviru kojega je nacistički firer Jevreje smatrao i nazivao „podljudima“- kažu iz PEN centra.

Crna Gora, dodaju, sa svojom sveprisutnom humanističkom i antifašističkom orijentacijom i privrženošću pozitivnim vrijednostima moderne civilizacije, ne smije ostati nijema na ovakav izliv mržnje, rasne, nacionalne, religijske i svake druge diskriminatorske retorike koju Mićovićeva knjiga sublimira u svom ispovjednom toku.

-Priśećajući se svih progona, asimilacije, okupacije, mučenja i ubijanja crnogorskog stanovništva od strane srpskih i svetosavskih idolopoklonika i imajući pred očima otvorene najave za ponovljeni pakleni scenario na toj liniji, mi, potpisnici ove peticije i predstavke, zahtijevamo što hitniju reakciju Vlade Crne Gore kako bi odluka o dodjeli državne nagrade „scenariju genocida“ nad nesrbima bila poništena i očekujemo primjerenu reakciju pravosudnih organa kako bi otvoreni govor mržnje i zla bio sankcionisan, a odgovornost svih umiješanih bila u javnom prostoru utvrđena i potvrđena konkretnim sankcijama- navodi se u obrazloženju peticije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Zekovic Bobo
Zekovic Bobo
01.01.2022. 18:21

Ovaj nesretni, stetni lik nije samo za oduzimanje Crnogorske presitzne nagrade, nego je zreo za pokretanje krivicnog postupka zbogizdaje i vrijedjanja Crne Gore i Crnogorskih naroda i neprekidnog neprijateljskog djelovanja protiv drzave Crne Gore. One koji su mu dodijeli nagradu ne bi smjeli proci bez adekvatnog odgovora institucija Crnogorskih naroda. Postojace suverena, nezavisna Crna Gora, dok je Sunca i Mjeseca. Neprijatelji i izdajnici Crne Gore ostace zapasini samo u knjizi njhovog sramog djelovanja protiv Crne Gore i Crnogorskih naroda..

Obrad Pavlović
Obrad Pavlović
01.01.2022. 18:44

Nekako nam je u tradiciji da značajne nacionalne nagrade unižavamo tako što laureati svojom niskošću, ljudskom i umjetničkom nagrade obesmišljhavaju do apsurda. Nije li onaj koga Svetislav Basara naziva ovlašćenim i opunomoćenim „skribomanom“ svojevremeno bio dobitnikom Njegoševe nagrade. Čak je novčani dio nudio kao doprinos rušenju NJEGOŠEVOG MAUZOLEJA. Mauzolej je nadživio ne samo njega već će i mnoge druge.
Sjetimo se da je Gojko Čelebić dobio Trinaestojulsku nagradu. Volio bih da mi neko kaže – a za šta?
Strašna je kazna čitavoj, i glasnoj i ćutećoj Crnoj Gori da Milutin Mićović, za kogae čak i malobrojna crnogorska čitalačka publika čuje prvi put, dobije kjiževnu nagradu Miroslavljevo Jevanđelje“Sveukupno fašizoidno, šovinističko i ratnohuškačko bulažnjenje ga je srbo-četničkom žiriju preporučilo za nagradu, a sve to u izvedbi one četnikuše, kolekcionarke resora. Od nje se nešto drugo nije ni moglo očekivati, ali ima nešto mnogo gore… Rođeni brat pomenutog dobio je na poklon ni manje ni više nego CETINJSKI MANASTIR. Helihopter, panciri, naoružanje do zuba, tone suzavca, šok bombe, gumeni meci. Sve toi peče ponosnog građanina Crne Gore, koji nikada u svojoj istoriji nije bio tako ponižen i obespravljen.
Podržavam inicijativu crnogorskog PEN-a o pokretanju peticije, ali je njeno upućivanje Vladi Crne Gore zaludnji posao. Treba sačekati da vlada Crne Gore bude crnogorska pa da joj se upute brojne inicijative i peticije za sve štete, koje Zdravkišina vlada nanosi građanskom biću mile nam domovine.

Sponzor

Najčitanije