Povežite se sa nama

Politika

PEN CENTAR: Ustoličenjem Joanikija na Cetinju promovišu se anticivilizacijske vrijednosti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ustoličenjem Joanikija II na Cetinju promovišu se anticivilizacijske vrijednosti, koje sadašnja vlast potpomaže svojim djelovanjem, ugrožavajući osnovna ljudska prava građana Crne Gore što se ne mire s jednoumljem, saopštili su danas iz Crnogorskog PEN centra.

Kako ističu, PEN je međunarodno udruženje koje okuplja prije svega ljude od riječi – literarne, slobodne, javne i intelektualne.

“Djelovanje PEN-a počiva na premisi da intelektualac ne može biti zločinac niti podržavati zločin! Nažalost, u Crnoj Gori danas se intelektualcima proglašavaju lica koja podržavaju najveće zločine i zločince na ovim prostorima. Oni danas atakuju na onaj dio Crne Gore koji nije podržao nijedan zločin nad bilo kim, bilo da je učinjen na vjerskoj, rasnoj ili nacionalnoj osnovi, već se, naprotiv, odupirao politici rata, nacionalizma, šovinizma i segregacije”, navode u PEN centru.

Pitaju moraju li upozoravati nosioce vlasti na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i članove kojima se garantuje sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti, sloboda mišljenja i izražavanja i sloboda mirnog okupljanja i udruživanja.

“Ako ova vlast ne vidi da svojim djelovanjem dovodi naše društvo na ivicu sukoba i propasti, to bi morala uočiti Evropa, na čijim je principima humanizma prije tačno sto godina utemeljen Međunarodni PEN. Teško je povjerovati da jubilej tog najuglednijeg svjetskog intelektualnog pokreta može biti obilježen ćutanjem na devastaciju i uzurpaciju nacionalnih i kulturno-istorijskih prava Crnogoraca, dok Crnoj Gori treći put u sto godina prijeti ropstvo od retrogradne, klerikalno-državne agresije Srbije”, navode u tom udruženju.

Podsjećaju da je početkom novembra 1991. godine na Kongresu PEN-a u Beču Crnogorski PEN primljen u međunarodnu asocijaciju s jednim, srpskim, glasom protiv.

“Crnogorski PEN je i u proteklih 30 godina ostao uskraćen za podršku srpskih pisaca (uz nekoliko časnih izuzetaka), koji su većinski bili i ostali u službi SPC, koju na nacionalističkoj osnovi svom snagom potpomaže država u prisvajanju (otimanju) tuđih teritorija, pisaca i kultura, a sve u ime pravoslavnog klerikalizma i Srpskog sveta”, naglašavaju.

Ističu da takvom rezonovanju većine njihovih kolega iz susjedne države oponiraju stavovi najuglednijih članova Međunarodnoga PEN-a, koji predstavljaju vodilje na svim nivoima građanskog društva.

“Da navedemo samo neke od tih opomena: „Sve dok pisci ne budu u stanju da se udalje od svojih vlada i da se vrate sami sebi, neće moći ni među sobom da razgovaraju.” (Đerđ Konrad) „Nacionalizam smatram odgovornim za više smrti i za više patnji nego što su to sve druge ideologije zajedno. To je jedna od ljudskih ludosti nad kojom lelek najviše odjekuje.” (Kristofer Houp) Herbert Dž. Vels iznio je principe Povelje Međunarodnog PEN-a: „načelo slobode, jednakosti, dostojanstva pisane riječi i ljudskih prava“. Ova načela snažno je suprotstavio nadirućem nacizmu, na Kongresu Međunarodnog PEN-a u Dubrovniku, 1933. godine: „Mi moramo definitivno reći na čemu smo i za šta se zalažemo, za napredak ili za povratak u srednji vijek.“ S druge strane, sadašnja crnogorska vlast vođena fundamentalističkim namjerama klerikalizacije društva i prekrajanja crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta ne nagovještava ni mir ni napredak ni jednim jedinim znakom”, ocjenjuju u PEN centru.

Ne garantuje, kažu, ni istorijsko nasljeđe.

“Ta činjenica ozbiljno prijeti i redu, i miru, i poretku. U pamet se dobro”, poručuju iz PEN centra.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije