Povežite se sa nama

Vijesti

PEN CENTAR: Vlast da spriječi ustoličenje Joanikija na Cetinju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorski PEN centar uputio je javni apel aktuelnoj vlasti da spriječi najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, koje je planirano za 5. septembar. Napominju kako je apel podržalo 160 kulturnih i javnih djelatnika, kao i građana Crne Gore

Iz Crnogorskog PEN centra navode da građani koji svojim potpisom žele podržati apel to mogu učiniti putem OVOG LINKA.

„Duboko zabrinuti zbog rasplamsavanja strasti i opasnosti po očuvanje mira u Crnoj Gori, pozivamo vlast u Crnoj Gori da spriječi najavljeno ustoličenje mitropolita u Cetinjskom manastiru, koje dobar dio crnogorske javnosti doživljava kao čin poniženja Crne Gore i Crnogoraca“, navodi se u apelul.

Neodgovorni pozivi premijera, vicepremijera i predsjednika parlamenta na, kako navode iz PEN centra, „crkveno-narodni sabor“ na Cetinju, imajući u vidu raspoloženje građana Cetinja i velikoga dijela crnogorskih građana, direktna su, kažu iz ove organizacije, prijetnja po mir i bezbjednost, te dokaz da je najvišim zvaničnicima jedino stalo do izazivanja i produbljivanja podjela.

„Takvim svojim porukama, kao i pratećim zastrašivanjima i prijetnjama građanima koji legalnim i legitimnim sredstvima iskazuju revolt zbog osionoga ponašanja SPC i marionetske vlade koju ona kontroliše, oni preuzimaju odgovornost za moguće posljedice nametnutoga čina ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru“, navodi se u saopštenju.

Kažu iz PEN centra da je poznato kako je od svog osnivanja 1485. godine pa sve do okupacije Crne Gore 1918. godine Cetinjski manastir bio središte Crnogorske pravoslavne crkve, kao jednog od duhovnih stožera crnogorskoga naroda.

„Ali dugo vremena i državno sjedište iz kojega su crnogorski mitropoliti, od kraja 17. do 30-ih godina 19. vijeka, upravljali državom Crnom Gorom. Danas je Cetinjski manastir vlasništvo prijestonice Cetinje, a u njemu se nalazi sveštenstvo i monaštvo SPC, dok je kliru Crnogorske pravoslavne crkve pristup Manastiru, samovoljom njegovih današnjih korisnika, zabranjen. Da današnji gosti koji su uzurpirali gostoprimstvo poštuju grad u kojemu se nalaze, da uvažavaju vjerska prava pravoslavnih Crnogoraca koji imaju svoju vjersku organizaciju, Crnogorsku pravoslavnu crkvu, da najposlije poštuju državu i njena obilježja, u Cetinjskom bi manastiru bilo široko za sve ljude dobre volje“, navodi se u saopštenju.

Vrijednosti antifašizma, sekularizma i multikulturalizma, kako su kazali, danas su u Crnoj Gori ugrožene.

„Vlast koja je u cjelini pod kontrolom SPC ne preza od otvorene segregacije, revanšizma i šovinizma u odnosu prema svim građanima koji ne ispoljavaju servilnost SPC i ne podržavaju njene asimilacijske namjere u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru za njih je akt provokacije i poniženja Cetinjana i građana Crne Gore koji se nacionalno iskazuju kao Crnogorci.

„Odgovorna vlast bi u situaciji kad su nacionalne strasti i političke podjele dovedene do usijanja učinila sve da se izbjegne radikalizacija i spriječe neželjene posljedice, no umjesto toga crnogorski najviši zvaničnici čine sve da uzurpatorima trona Svetoga Petra Cetinjskoga, pod policijskim kordonima i uz opsadu grada, omoguće da trijumfalno proglase da su osvojili i ponizili Cetinje, Grad heroj, vjekovnu slobodarsku luču crnogorsku“, navodi se u saopštenju.

Pozvali su vlast da se ustoličenje Joanikija organizuje u sjedištu SPC u Beogradu ili u nekoj od crkava u Crnoj Gori koja je, kako kažu, vlasništvo te ustanove a koja je izgrađena u proteklih 30-ak godina uz podršku Države Crne Gore.

„Svaki drugi scenario nosi sa sobom velike izazove i opasnost da se krhki mir u Crnoj Gori naruši, a građani Crne Gore izlože bezbjednosnim rizicima. U toj situaciji, za koju se nadamo da će biti izbjegnuta, sva odgovornost za posljedice pripašće crnogorskoj vlasti“, kazali su u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije