Povežite se sa nama

Vijesti

AKO TREBA RADIKALIZOVAĆE PROTESTE: Penzioneri traže rebalans budžeta

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nećemo odustati od zahtjeva da nam se novac isplati ove godine, a ne kako planiraju predstavnici vlasti kroz nekoliko godina. Ovo iz razloga da nema toga ko može da garantuje ko će biti do kraja godine na vlasti, a ne u narednim godinama, kaže predstavnik penzionera Nikola Raković

O molbi predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja da ne radikalizuju proteste do izrade prijedloga zakona o izmirenju obaveza prema radnicima rudarske i metalske industrije, penzioneri KAP-a će odlučiti na zboru zakazanom za 15. septembar ispred Skupštine – kazao je za Pobjedu član pregovaračkog tima Nikola Raković, nakon sastanka sa predstavnicima MER-a Renatom Milutinović i Tihomirom Milatovićem.

Radna grupa

Raković je ukazao da tu odluku može donijeti samo u dogovoru sa ostalim penzionerima, koji su se juče ponovo okupili ispred Skupštine tražeći rebalans budžeta kako bi im 5,45 miliona eura bilo isplaćeno u ovoj godini.

Milutinović, koordinatorka radne grupe za izradu ovog zakona, navela je za Pobjedu da su dobili informacije od predstavnika penzionera Rakovića i Radojice Tomića koje će im služiti kao dodatna provjera baze podataka koju trenutno pripremaju.

– Najveći problem je što nijesmo imali bazu radnika koji su do sada dobili otpremnine, tako da je potrebno da se prođe sva dokumentacija, kao i dio arhivske građe kako bi se napravio spisak radnika koji bi trebalo da dobiju novac – kazala je Milutinović za Pobjedu nakon sastanka.

Na pitanje Pobjede da li će ispuniti zahtjev penzionera da im novac bude isplaćen u ovoj godini, Milutinović ukazuje da nemaju informaciju da li će rebalansa uopšte biti, te da im nijesu mogli odgovoriti da li će isplata biti realizovana na taj način.

Zakon

– Radna grupa je dobila zadatak da izradi tekst zakona, a naša namjera je da bude usvojen do kraja godine. Tim zakonom biće definisani rokovi, kriterijumi i način isplate. Predstavnicima penzionera smo kazali da će zakonom biti sve precizirano te da je izvjesno da će, kada bude donijet, biti obaveza za Vladu i da tu neće biti dileme – kazala je Milutinović.

Raković je rekao da je ovo prvi put da je neko na ovakav način sa njima razgovarao, te da su Milutinović i Milatović nastojali da ih ubijede u svoje poštene namjere.

-Mi smo rekli da imamo svoja viđenja i da ćemo nastaviti da insistiramo na tome. Znamo koliko je budžet opterećen, ali ne odustajemo od zahtjeva da se rebalansom isplata novca uvrsti u ovu godinu. Kazali smo im da ćemo nastaviti da pratimo njihov rad i da ćemo od 15. septembra nastaviti sa mirnim okupljanjem ispred Skupštine – kazao je Raković, koji je na jučerašnjem protestu kazao da će okupljanja odložiti do polovine septembra, jer ni Skupština prije toga neće početi sa radom.

– Nećemo odustati od zahtjeva da nam se novac isplati ove godine, a ne kako planiraju predstavnici vlasti kroz nekoliko godina. Ovo iz razloga da nema toga ko može da garantuje ko će biti do kraja godine na vlasti, a ne u narednim godinama – kazao je Raković okupljenim penzionerima.

Iz MER-a su krajem jula najavili „konačnu pravdu za radnike iz rudarske i metalske industrije“ iz KAP-a, Prerade, Kovačnice, Rudnika boksita, Metalca i Fabrike elektroda Piva. Ministar Jakov Milatović je kazao da se radi o 650 bivših radnika koji treba da prime deset miliona eura, kao i da će dio isplate biti dogodine.

Ukinut zakon

Leks specialis o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a iz 2015. godine Ustavni sud je proglasio neustavnim, a sve sudske instance su zbog toga odbile tužbeni zahtjev penzionera da im se isplati 5,45 miliona eura. Taj zakon je predviđao da novac dobije 420 penzionera, ali je prethodna Vlada, nakon što je zakon usvojen, ukazivala da je neprimjenjiv te da ga je potrebno izmijeniti kako bi bio sproveden. Inicijativu nekoliko građana da se zakon ukine jer je diskriminatoran, podržao je i tadašnji ministar ekonomije Vladimir Kavarić koji je tvrdio da se zakon ne odnosi na radnike koji su ostvarili pravo na penziju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije