Povežite se sa nama

Društvo

PKCG: Smatraju da je Lekić nepravedno diskvalifikovan

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nakon donošenja Odluke o izboru članova Savjeta zainteresovani predlagači ili pojedinci koji ne budu zadovoljni procedurom i rezultatima izbora, eventualno mogu u žalbenom postupku ostvariti svoja prava, navela je poslanica DPS-a i članica Administrativnog odbora Daliborka Pejović

Predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović obratio se predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću i čelniku Administrativnog odbora Milunu Zogoviću, zbog toga što ta institucija smatra da je njihov kandidat za člana Savjeta Javnog servisa Jovan Lekić nepravedno diskvalifikovan, čime je povrijeđen Zakon o Radio Televiziji Crne Gore.

Administativni odbor utvrdio je listu od devet kandidata za članove Savjeta RTCG, ali je žučna rasprava uslijedila oko toga kojem kandidatu treba dati prednost u ovom glasanju – Privredene komore Jovanu Lekiću ili kandidatu Unije poslodavaca Filipu Lazoviću. Zbog neslaganja sa mišljenjem većine u tom Odboru, da prednost treba da ima Lazović, o listi se nijesu izjašnjavali predstavnici Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije.

Prema Zakonu o RTCG, Privredna komora Crne Gore i Unija poslodavaca predlažu jednog kandidata, a Zakon im ostavlja mogućnost da to učine i zasebno.

Ukoliko se desi da ove dvije institucije imaju dva prijedloga, Zakon određuje da se kandidat bira prema redoslijedu, a u članu 31 ovog Zakona je na prvom mjestu Privredna komora. U narednom sazivu, predlagači mijenjaju mjesto, pa bi tako na red došla Unija poslodavaca. U prošlom sazivu, član savjeta je bio predstavnik Privredne komore, pa bi bilo logično da u ovom sazivu član savjeta bude iz redova Unije poslodavaca.

Međutim, prije isteka mandata članovima Savjeta, donešen je novi Zakon o RTCG, što je i stvorilo pravnu zavrzlamu, jer određeni članovi Odbora smatraju da sve treba da ide ispočetka, odnosno da član Savjeta i ovog puta bude iz Privredne komore.

Većinom glasova odlučeno je da su kandidati za članstvo u Savjetu Javnog servisa Bojan Baća (prijedlog Univerziteta Crne Gore), Žarko Mirković (prijedlog CANU), Naod Zorić (prijedlog nacionalnih ustanova i NVO iz oblasti kulture), Veselin Drljević (prijedlog NVO iz oblasti medija), Milica Špajak i Amina Murić (prijedlozi NVO iz oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava), Marijana Camović-Veličković (prijedlog Unije slobodnih sindikata), Predrag Marsenić (prijedlog Crnogorskog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta) i Filip Lazović (priedlog Unije poslodavaca).
Nepravda

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović Pobjedi je rekao da je nepravedno što je Lazović izabran, a njihov kandidat Jovan Lekić diskvalifikovan.

– Ukazali smo na nezakonitost izbora i sve smo poslali i predsjednicima poslaničkih klubova, pa će to biti aktuleno na sjednici Parlamenta, kada na red dođe tačka koja se odnosi na članove Savjeta RTCG – rekao je Golubović.

On je istakao da o članovima Savjeta može da se odlučuje isključivo kroz primjenu aktuelnog zakona, što u ovom slučaju nije učinjeno.

– Član 31 Zakona o RTCG kaže da ako Unija poslodavaca i Privredna komora odvojeno predlože kandidate, kao što je to bio slučaj, i ako oba kandidata budu prihvaćena od strane Administrativnog odbora, onda će se razmatrati prijedlog prema redosljedu predlagača. Znači, kako Zakon nalaže, prvo
Privredna komora, pa onda Unija poslodavaca – obrazložio je Golubović.
Bez retroaktivne primjene

Njegov stav dijeli i poslanica DPS-a i članica Administrativnog odbora Daliborka Pejović.

-Donijeto je novo zakonsko rješenje koje u prelaznim i završnim odredbama ne predviđa retroaktivnu primjenu bilo koje zakonske odredbe uključujući i one koje se odnose na Savjet Javnog servisa. Za nas je to podrazumijevalo potpuno novi sastav u skladu sa novim zakonskim rješenjima. Prema postojećem zakonskom rješenju, jasno je da je prvi subjekt za predlaganje člana u Savjetu Privredne komore i jedino ukoliko taj prijedlog ne ispunjava uslove predviđene javnim pozivom i Zakonom, razmatra se prijedlog drugog predlagača tj. Unije poslodavaca, što u slučaju nedavno razmatranog izbora nije bilo potrebno jer je prijedlog Komore bio potpuno ispravan – pojasnila je Pejović za Pobjedu.

Ona je kazala da većinsku podršku nijesu dobili kvalitetni kandidati te je to uticalo da ne glasaju listu kandidata u cjelini.

– Nakon donošenja Odluke o izboru članova Savjeta zainteresovani predlagači ili pojedinci koji ne budu zadovoljni procedurom i rezultatima izbora, eventualno mogu u žalbenom postupku ostvariti svoja prava – zaključila je Pejović.

Predsjednik Administrativnog odbora Milun Zogović i član tog tijela Momo Koprivica nijesu odgovorili na naše pozive i pitanje zbog čega su zagovarali stav da izaberu predstavnika Unije poslodavaca.

Na posljednjoj sjednici Odbora kazali su da bi primat trebalo dati kandidatu Unije poslodavaca jer je u prethodnom sazivu Savjeta RTCG sjedio kandidat Privredne komore.

-I u sadašnjem i u ranijem Zakonu o RTCG jasan je pravni kontinuitet. Ako se ima u vidu da je 2019. imenovan član Privredne komore, onda to mjesto sad pripada kandidatu Uniije poslodavaca. U članu 31 piše da se razmatraju prijave po redosljedu. Zakonodavac je namjerno propisao pravilo rotacije jer onda ovaj drugi kandidat nikad ne bi stigao na red – naveo je tada Koprivica.

O članovima Savjeta RTCG odlučiće poslanici u Skupštini. Mandat člana Savjeta RTCG počinje danom imenovanja i traje pet godina.

Pravdu će potražiti i na sudu

Predsjenik Privredne komore Vlastimir Golubović naveo je da, ukoliko to bude potrebno, upotrijebiće i „druga pravna sredstva“ da se izbore za pravdu.

Udruženje pravnika, podsjetio je naš sagovornik, dalo im je za pravo da smatraju da je zahtjev Privredne komore opravdan.

Iz tog Udruženja pozvali su Skupštinu i njena radna tijela da postupak usklade sa Zakonom o RTCG.

-Administrativni odbor utvrdio je Prijedlog liste za imenovanje članova Savjeta RTCG uz neadekvatnu primjenu člana 31 Zakona o nacionalnom javnom emiteru jer je umjesto predstavnika Privredne komore uvrstio predstavnika Unije poslodavaca – kazali su iz Udruženja pravnika.

Na preispitivanje odluke pozvao je i Media centar, a izvršni direktor te NVO Goran Đurović pojasnio je da to što u odlazećem sazivu Savjeta učestvuje predstavnik Privredne komore ne može biti opravdanje za Administrativni odbor da za člana novog Savjeta imenuje predstavnika Unije poslodavaca, jer se „mora uvažiti činjenica da se taj postupak imenovanja članova Savjeta sprovodi po novom zakonu iz 2020. godine“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije