Povežite se sa nama

Vijesti

PKS AMBASADORIMA: Crnogorci nikada nijesu bili nacionalisti, zaustavite velikosrpsko ludilo

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Povodom namjere vlasti da se na Cetinju 4.septembra ustoliči mitropolit Srpske pravoslavne crkve Joanikija Mićovića Patriotsko komitski savez uputio je apel ambasadorima SAD, Velike Britanije, Evropske unije, Italije, Njemačke, Albanije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da “svojim ugledom i ugledom države koju predstavljaju pomognu da se ovo velikosrpsko ludilo zaustavi”.

Cetinje, Cetinjski manastir, Njegošev mauzolej su, ističu, srce i duša Crne Gore, naša prošlost, herojstvo, junaštvo, naša čast i ponos.

– I ako sve propadne i ako budemo gladni i nesrećni, pogled na crnogorska svetilišta ojačaće duh i tijelo, kao lijek. To je Crnogorcima Cetinje! Cetinje je dokaz našeg postojanja, spomenik svim našim herojima, simbol svih naših bojeva u prošlosti. Simbol je nepokorene Crne Gore – ističu iz PKS.

Takav je, dodaju, i nama današnjim.

– A velikosrpska i klerikalna vlast koja vodi Crnu Goru u propast svjesna je značaja Cetinja za Crnu Goru. Zato namjerava da usred našeg svetog Manastira, usred srca Crne Gore, ustoliči na vjerskoj ceremoniji mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija Mićovića, ne zato što je takav vjerski običaj, već da pokaže Crnogorcima da imaju brutalnu moć da ponize, omalovaže i ospore crnogorski identitet i naciju – naveli su iz PKS.

U apelu ambasadorima, PKS je ukazao da je Srpska pravoslavna crkva – crkva države Srbije, te Mitropolija crnogorsko primorska tek dio te srpske crkve.

– Sa svojom politikom posrbljavanja Crnogoraca nikada nije postala crkva vjerujućih Crnogoraca, već je gledamo kao dio velikosrpskog aparata koji kroz vlast, medije, uz pomoć Srbije i njenog vrha, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, čini sve da zada konačni udarac Crnoj Gori i pretvori je u dio “srpskog sveta”, bez svog imena i prezimena crnogorskog – navode iz PKS.

Insistiranje premijera Zdravka Krivokapića, predsjednika Skupštine Alekse Bečića i niza drugih činilaca vlasti da se ustoličenje Mićovića, koji ne priznaje crnogorski narod, crkvu i jezik, obavi baš na Cetinju i to u prisustvu patrijarha SPC Porfirija pokušaj je, prema njihovim riječima, izazivanja sukoba u Crnoj Gori sa nesagledivim posljedicama.

– Nema te sile koja će obuzdati ili spriječiti bunt naroda ukoliko se zavijore zastave Srbije na Cetinju. To bi bila teška provokacija koja bi pokrenula katastrofu. Crna Gora je država građana svih vjera i nacija i kao takva je bila bastion multietničnosti na Balkanu. Od dolaska nove vlasti i nizom poteza koje su uradili, isključivo protiv dominantnog crnogorskog naroda, nanijeta joj je velika šteta – zaključili su iz PKS.

Crnogorci, kako su naglasili, nikada nijesu bili nacionalisti.

– Uvijek su se branili od drugih i čuvali svoje i u svojoj suštini su slobodni građani. Ali kada neko navali na sve one vrijednosti i nacionalni ponos, koji je izgrađivan vjekovima i kada pokuša da uništi sve ono što smo tako mukotrpno čuvali, onda je stepen tolerancije već spušten, jer se takve namjere ne mogu dozvoliti – navedeno je u apelu PKS visokim međunarodnim adresama.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije