Povežite se sa nama

Vijesti

POČELA BERBA VRANCA U PLANTAŽAMA: Očekuju 16 miliona kilograma vinskog grožđa

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vremenski uslovi, naročito tokom jula i avgusta, nijesu bili naročito naklonjeni. Suša i veliki broj dana sa tropskim temperaturama uslovili su kasnije sazrijevanje grožđa, objašnjava Željko Brnović

Ovogodišnja berba vinskog grožđa u Plantažama počela je 12. avgusta berbom bijele sorte šardone, dok je berba vodeće sorte vranac počela u poneđeljak i planirano je da traje do polovine oktobra, saopšteno je Pobjedi iz te kompanije.

Berba

– Ukoliko nam vremenske prilike dozvole, odnosno budu išle na ruku očekujemo da ćemo u ovogodišnjoj berbi ubrati 16 miliona kilograma vinskog grožđa i našim vinskim podrumima obezbijediti dobru sirovinu po svim kategorijama kvaliteta, iz plana koji je definisan početkom sezone. Ostvarenjem projektovanog plana, ovogodišnja berba će biti bolja od prošlogodišnje – kazao je Pobjedi direktor sektora vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama Željko Brnović.
On je naveo da vinograd na Ćemovskom polju zauzima površinu od 2.310 hektara, a vodeća sorta vinove loze vranac zauzima površinu od 1.183 hektara.
– Do sada smo ubrali oko 3,5 miliona kolograma vinskog grožđa – precizirao je Brnović.

Prema njegovim riječima, sve agrotehničke mjere u vinogradu na Ćemovskom polju odrađene su u zadatim agrorokovima i na vrijeme.

– Vremenski uslovi, naročito tokom jula i avgusta, nijesu bili naročito naklonjeni. Suša i veliki broj dana sa tropskim (ekstremno visokim) temperaturama u prethodnom periodu uslovili su usporene procese i kasnije sazrijevanje grožđa, odnosno kasniji početak berbe – rekao je Brnović.

Sezonci

On je naglasio da je obezbjeđivanje dovoljnog broja sezonske radne snage vodeći izazov sa kojim se Plantaže suočavaju, kako ove tako i prethodnih godina.

– Taj problem je i dalje aktuelan. Do sada je na berbi vinskog grožđa angažovano oko 300 sezonskih radnika, a trebaće nam još 100 – 150 kako bi završili posao berbe vinskog grožđa – saopštio je Brnović.

On je dodao da kompanija Plantaže raspolaže sa pet kombajna koji mogu da uberu grožđe sa površine od oko 1.100 hektara, dok se ostatak bere ručno u skladu sa kategorijama kvaliteta finalnog proizvoda.

Brnović je naveo da je berba stonog grožđa počela 22. jula i planirano je da traje do kraja septembra.

– Ovogodišnji plan iznosi 1,8 miliona kilograma, a do sada smo ubrali 930.000 kilograma stonog grožđa. Ovim segmentom proizvodnje smo, takođe, veoma zadovoljni, kako prinosom i kvalitetom tako i dosadašnjom realizacijom kao i ostvarenom prodajnom cijenom – rekao je Brnović.

Brnović je podsjetio da je berba breskve i nektarine počela 31. maja i najavio da će se završiti u narednih desetak dana.

– Kada govorimo o ovom segmentu proizvodnje, možemo reći da smo izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima. Prošle godine smo ubrali jedan milion kilograma breskve i nektarine, a ta količina je ove godine već ostvarena. Ovogodišnju berbu obilježiće odličan kvalitet ploda i realizacija na domaćem i tržištima regiona, kao i najbolja prodajna cijena u posljednjih deset godina – naglasio je Brnović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije