Povežite se sa nama

Svijet

POČETKOM 20. VIJEKA: Njemačka priznaje da je izvršila genocid u Namibiji

Objavljeno

-

Foto: The Guardian
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mas izjavio je danas kako su vlasti ove države donijele odluku kojom će Njemačka zvanično priznati kako je vojska ove države počinila genocid na području Namibije na početku 20. vijeka.

Heiko Mas je istakao kako je ovaj potez Njemačke „gest prepoznavanja neizmjerne patnje“ stanovnika Namibije. Njemačka će osim priznanja da su njihovi vojnici počinili genocid, uspostaviti i fond od 1,1 milijardu eura, koji će biti preusmjeren zajednicama u Namibiji.

„Njemačka i njeni zvaničnici će od danas događaje u Namibiji nazivati onako kako oni izgledaju iz današnje perspektive, a to je genocid“, rekao je Mas.

Istakao je kako je dužnost Njemačke da traži oproštaj od stanovnika Namibije i potomaka žrtava genocida.

„U skladu s moralnom i istorijskom obavezom Njemačke, tražićemo oproštaj od Namibije i potomaka žrtava za zločine koje smo učinili“, ističe Mas.

Sada kada je Njemačka zvanično okarakterisala dešavanja u Namibiji kao genocid, ubrzo bi trebalo uslijediti potpisivanje deklaracije koja će uključivati predstavnike Herero i Nama zajednica te predstavnika Njemačke.

Prema pisanju lokalnih medija, deklaracija o priznavanju genocida i nadoknadi štete biće potpisana početkom juna u glavnom gradu Namibije. Nakon potpisivanja, parlamenti Namibije i Njemačke moraće ratifikovati deklaraciju, nakon čega će uslijediti obraćanje njemačkog predsjednika Franka Steinmeiera, koji će se obratiti namibijskom parlamentu i službeno izviniti za sva dešavanja u ovoj državi u periodu kada je Njemačka vladala ovom afričkom državom.

Njemačka, tačnije tadašnje Njemačko carstvo vladalo je područjem Namibije između 1884. godine i 1915. godine. Tokom tog perioda njemačke vojne snage ubile su desetine hiljada pripadnika Herero i Nama zajednica, a najveći broj žrtava zabilježen je 1904. godine, kada je njemački general Lothar von Trotha poslan u Namibiju kako bi ugušio pobunu Herera zajednice.

Istoričari su saglasni kako je u tom periodu ubijeno između 65 i 80 hiljada pripadnika Herero zajednice te između 10 i 20 hiljada pripadnika Nama zajednice.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije