Povežite se sa nama

Društvo

POD LUPOM I RANIJI UGOVORI: Resor Vesne Bratić želi da odlučuje i o tome ko će od nastavnika dobiti ugovor

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo prosvjete nema ovlašćenja da se pita i odlučuje o tome hoće li ugovori zaposlenih na određeno u vaspitno-obrazovnim ustanovama, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi, biti preinačeni u stalno zaposlenje. Ni to, kao ni provjera prethodno zaključenih ugovora, nije u ingerenciji Ministarstva, već postoje jasno utvrđene procedure i drugi organi, poput inspekcija, radne i prosvjetne, koje u zakonskim postupcima mogu da utvrde eventualne nezakonitosti, poručeno je iz Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta, kao i sindikata prosvjete koji su ohrabrili članove da prijave bilo kakvu vrstu nezakonitog pritiska i postupanja na nastavni kadar, piše Pobjeda.

Namjeru da se pita pojedinačno za svaki ugovor, kao i da će pod lupom biti raniji ugovori zaključeni bez saglasnosti Ministarstva prosvjete, resor Vesne Bratić najavio je putem obavještenja poslatog školama u kojem se napominje da je za transformaciju ugovora sa određenog na neodređeno vrijeme potrebna saglasnost Ministarstva “shodno pozitivnim zakonskim propisima”. Ministarstvo je, pritom, naglasilo da će posebno analizirati ugovore koji su ranije transformisani iz statusa određeno na neodređeno bez saglasnosti resora.

Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore najoštrije osuđuje i osporava ovakvu poruku koja nije, kako se navodi u poruci Ministarstva, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, navodi se u saopštenju predsjednice Udruženja mr Stanke Vukčević.

Ona ističe da, prema propisima, zaposleni stiče pravo na transformaciju ugovora sa određenog na neodređeno vrijeme ako je radno mjesto sistematizovano, raspisan konkurs za takvo radno mjesto i zaposleni ima tri godine radnog staža sa dozvoljenim prekidom do 70 dana.

“Dakle, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nema pravo da od vaspitno-obrazovnih ustanova, odnosno od direktora škola, traži saglasnost za transformaciju ugovora. Ministarstvo da je samo saglasnost na pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta vaspitno-obrazovne ustanove, a ne na ime i prezime zaposlenog”, kategorični su iz Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta.

Vukčević je saopštila da je Udruženje pozvalo Ministarstvo da zaposlenima koji rade na određeno vrijeme ne pravi smetnju za tran sformaciju ugovora na neodređeno vrijeme ako su ispunjeni zakonski uslovi.

“Isto tako, ohrabrujemo kolege sa ugovorom o radu na određeno vrijeme da zaštite svoja prava, da se obrate Udruženju ili nadležnoj inspekciji za rad i radne odnose kako bi stekli pravo na transformaciju”, navodi se u saopštenju Vukćević.

Udruženje osuđuje poruku Ministarstva da će „svi ugovori koji su u prethodnom periodu transformisani, bez saglasnosti ovog ministarstva, biti kontrolisani sa posebnom pažnjom”.

“Ako su ugovori transformisani u skladu sa zakonom, moraju ostati na snazi i zaposlenima se ne smije oduzeti pravo na radni odnos na neodređeno vrijeme niti Ministarstvo ima pravo na to. Ako su ugovori nezakonito transformisani, to pravo „posebne pažnje” isključivo pripada Inspekciji rada”, zaključila je Vukčević.

„LOV NA VJEŠTICE”

Predsjednik Gradskog sindiktaa prosvjete Podgorica Slobodan Savović naglasio je da po zakonu Ministarstvo na početku godine daje saglasnost na sistematizovana radna mjesta, a da nigdje zakon ne predviđa da resor prosvjete to čini za pojedinačne konkurse ili transformacije ugovora, jer za to postoji jasna procedura i uslovi.

“Sindikat će stati iza takvih rješenja koja su zakonita”, izričit je Savović.

On je kazao da ne vidi nikakvu potrebu niti opravdanje za nekakvim paralelnim postupcima, niti ko bi uopšte mogao ovim da se bavi u Ministarstvu, kad je, kako kaže, “dovoljno držati se zakona i dobre prakse”.

“Ne smijemo doći u situaciju “lova na vještice” i sumnje u sve i svakoga. Ohrabrujem i Ministarstvo i sve naše kolege da se, gdje god postoji sumnja da je bilo nezakonitosti, ispita preko institucija sistema, a zna se ko je nadležan za to, u prvom redu i prosvjetna i inspekcija rada. Sve drugo je van zakonskih okvira i to sindikat neće podržati”, kategoričan je Savović.

Napominje da u prethodnom periodu imaju vrlo pozitivno iskustvo sa radom inspekcija.

“Uspjeli smo da dokažemo jasne zloupotrebe direktora i drugih pojedinaca i Ministarstvo je postupalo po inspekcijskom nalazu. Dakle, zakonito je došlo do reakcije Ministarstva prosvjete. Pozivam, zato, sve kolege članove sindikata, da čim primijete bilo kakav prekršaj iz radno pravnog odnosa ili mobinga, bilo od institucija ili pojedinca, da to prijave sindikatu, imenom i prezimeno. Vraćali smo ljude na posao, slobodno ćemo zaštititi svakoga”, zaključio je Savović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije