Povežite se sa nama

Vijesti

PODACI TO: Skoro 100% popunjenost smještaja na Žabljaku

Objavljeno

-

Foto: rtcg
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Žabljak se iz dana u dan bliži stoprocentnoj popunjenosti smještajnih kapaciteta i na nivou su rekordne 2019. godine, kazala je direktorica lokalne Turističke organizacije (TO) Vanja Krgović Šarović. Ona je agenciji Mediabiro kazala da je najviše gostiju iz regiona, odnosno iz Srbije i Hrvatske

„U samoj strukturi gostiju gotovo su izostali naši najbitniji gosti iz Njemačke i Francuske. Ima ih ali ne u onom procentu na koji smo navikli. Ove godine imamo rast turista iz Litvanije, Ukrajine i Rusije i Bjelorusije. Naglasila bih da ove godine imamo i goste iz Saudijske Arabije i Egipta, koji ranije nijesu bili ni primjećeni. Jako nas raduje da tokom avgusta imamo osjetan priliv stranih turista. Ove godine imamo oko 60 odsto stranih turista i 40 odsto domaćih“, rekla je Krgović Šarović.

Cjenovna politika je, kako je navela, apsolutno ista kao i prethodnih godina.

„Imamo blage korekcije cijena u hotelima ukoliko turisti rentiraju na duži period ili dolaze sa porodicom, ali u suštini cjenovna politika je ista kao i ranije“, dodala je Krgović Šarović.

Prema njenim riječima, ono što je karakteristično za ovu godinu jeste da se bolje rentiraju skuplji smještajni kapaciteti.

Gostima je jako bitna zdravstvena bezbjednost, komfor i poštovanje mjera. Najbolje su popunjeni hoteli sa četiti zvjezdice.

„Međutim, u posljednje vrijeme se traži i privatni smještaj, koji se nalazi ruralnim područjima“, saopštila je Krgović Šarović.

Kada je u pitanju naplata boravišnih taksi, premašena je 2019. godina, a to bi isto značilo da je znatno smanjena siva ekonomija.

„Kada je u pitanju potrošačka politika, tu imamo veliki pad u odnosu na 2019. Prethodna dva mjeseca imali smo pad posjeta u odnosu na 2019, gdje smo zabilježili 50 do 60 odsto popunjenosti iz 2019“, rekla je Krgović Šarović.

Ona očekuje da će takvu sezonu imati do kraja avgusta, a ima najava i za septembar, ali da će sve zavisiti od epidemiološke situacije.

Što se tiče zimske sezone, Krgović Šarović je saopštila da su uvijek spremni, s obzirom na to da imaju dosta mjeseci u snijegu.

„Krenućemo sa pripremama nakon završetka glavnog špica, dakle sredinom septembra“, rekla je Krgović Šarović.

Menadžer hotela Soa, Bojan Šutović, je za agenciju Mediabiro kazao da su dali sve od sebe da na najbolji mogući način spreme sezonu.

„Sezonom smo dosta zadovoljni. Popunjenost hotela je na nivou 2019. godine. Prihodi su manji u odnosu na 2019, jer je platežna moć gostiju oslabila. To, ipak, ništa ne mijenja jer smo mi prilično zadovoljni ovom godinom“, rekao je Šutović.

U hotelu Soa najviše je gostiju iz Izraela, čak 30 odsto. Tu je i nešto gostiju iz Zapadne Evrope. Rusi se trude da dođu iako nema letova.

„Ono što je za nas najprijatnije iznenađenje jeste dosta gostiju iz regiona“, dodao je Šutović.

Ove godine, kako je saopštio, imaju niže cijene i morali su biti fleksibilniji.

„Imamo dosta otkazivanja i bili smo prinuđeni da rezervacije budu što fleksibilnije, što nije olakšavajuča okolnost. Pokušali smo da nađemo najbolje moguće načine da se snađemo i mislim da smo i u tome uspjeli“, dodao je Šutović.

On je zaključuje da su očekivanja za postsezonu odlična, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije