Povežite se sa nama

Društvo

PODGORICA I NIKŠIĆ: Požari pogoršali kvalitet vazduha

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Pored velike štete po šume, požari su ugrozili i kvalitet vazduha, odnosno, prisutan je povećan broj PM čestica. Najbolje su to mogli osjetiti građani Podgorice i Nikšića, koji su danima bili u dimu. Ukoliko se situacija ne stabiluzuje stručnjaci savjetuju da se obavezno prate preporuke Instituta za javno zdravlje, u slučajevima povećanosti zagađenja vazduha.

Požari koji su bili aktivni na više lokacija u Crnoj Gori, pogoršali su kvalitet vazduha. Podgorica je danima bila prekrivena dimom.

Požari su posebno u prvoj polovini avgusta, negativno uticali na kvalitet vazduha koji je najzagađeniji bio u Nikšiću.

„Pet puta više nego što su dozovljene čestice je bilo stanje kavaliteta vazduha, znači pričamo o praskastim materijama, znači 50 mikrograma po metru kubnom je dozovljena granica, u Nikšiću je bila 250, tako da sve je jasno, ono što je stvarno urgentno bilo i što je na neki način zabrinjavajuće jeste što je i urbana zona grada koja je prilično daleko od aktivnih požara bila zagađena“, saopštio je Aleksandar Perović.

Dodatno zabrinjava to što su usljed požara, uništene velike šumske površine.

„Trenutno je teško stajne građani su prilično razočarani jer su izmučeni bore se oko svojih domova ali vjerujem da će iz svega ovoga neko da izvuče pouke i da sljedeće godine da ćemo imati bolje opremljene Službe zašite i spašavanja“, kazao je Perović.

A kako u Crnoj Gori i dalje gori na više lokacija, vatrogasci nastavljaju borbu. Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, apelovali su na građane da se u slučaju visokog odnosno veoma visokog zagađenja vazduha, pridržavaju preporuka Insituta za javno zdravlje.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije