Povežite se sa nama

COVID-19

POJAČAN NADZOR: Delta soj još nije registrovan, ali se očekuje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Institut za javno zdravlje je pojačao epidemiološki nadzor u opštinama na primorju gdje boravi veći broj turista, s obzirom na to da je delta soj korona virusa registrovan u 92 države širom svijeta, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Kako ističu, „Imperial College of London“ je utvrdio da se broj zaraženih u Velikoj Britaniji udvostručio za 11 dana i najveći broj novootkivenih slučajeva bio je u starosnimgrupama od 5-12 i 18 do 24 godine.

„Mi još ne bilježimo takav porast u broju novootkrivenih slučajeva kod nas, ali je realno da ga očekujemo. Samo je pitanje trenutka kada će delta soj postati dominantan soj na nivou cijelog svijeta“, poručila je načelnica u Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, dr Milena Popović Samardžić.

Doktorka je potvrdila da je delta soj transmisivniji od alfa soja od 40 do 60 odsto.

„To je naravno povezano sa većim rizikom od naglog porasta broja slučajeva. Upravo iz tog razloga budno se prati broj novootkrivenih slučajeva“, napomenula je ona.

Objašnjava da su delta soj i indijski soj – isto.

„Svjetska zdravstvena organizacija je preporučila nazive za nove varijante virusa po grčkom alfabetu redosljedom kojim su sojevi otkrivani kako bi smanjila stigmatizaciju zemalja u kojima su nove varijante virusa otkrivene“, kaže Popović Samardžić.

Simptomi delta soja se u mnogome ne razlikuju od ostalih varijanti virusa. U Velikoj Britaniji inficirani su uglavnom prijavljivali glavobolju, bol u grlu, curenje nosa, kašalj i povišenu temperaturu. Svi koji razviju ove simptome bi trebali ostati kod kuće i prijaviti se za testiranje na SARS-CoV2.

Popović Samardžić naglašava da ohrabruje što podaci pokazuju da osobe koje su vakcinisane sa obije doze su u značajno većoj prednosti nego nevakcinisani ili djelimično vakcinisani.

„U Velikoj Britaniji od 806 osoba koje su bile zaražene delta sojem i hospitalizovane, 84 osobe su bile kompletno vakcinisane, 527 osoba je bilo nevakcinisano, dok je ostatak bio vakcinisan samo jednom dozom. Vakcine štite od teških formi bolesti i fatalnih ishoda i kod infekcija izazvanih mutiranim sojevima. Međutim ono što nas zabrinjava je mutacija virusa u pravcu njegove veće transmisivnosti i veće rezistencije. U studiji koju je radio Institut za javno zdravlje Engleske koja je pored Indije jako pogođena delta sojem virusa, utvrđeno je da je rizik od hospitalizacije kod osoba vakcinisanih jednom dozom vakcine 75% manji u poređenju sa nevakcinisanim osoba, dok je taj rizik kod kompletno vakcinisanih 94% manji. U zaključku istog Instituta stoji da je vakcinacija protiv COVID19 prevenirala 7,2 miliona novih slučajeva infekcije i između 26.000 i 28.000 smrtnih slučajeva“, navela je Popović Samardžić.

S obzirom na to da, kako napominje, samo je pitanje trenutka kada će delta soj postati dominantan soj na nivou cijelog svijeta, još jednom naglašava značaj vakcinacije i apeluje na građane da je ne odlažu.

„Posebno apelujem na mlade ljude koji ‘upravljaju ovom panedmijom’. Njihova odluka odražava se na cjelokupno društvo, na najranjivije među nama i mi ih pozivamo na solidarnost“, zaključila je Popović Samardžić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije