Povežite se sa nama

COVID-19

Pokušaj dokazivanja da se ništa strašno ne događa

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Broj aktivnih slučajeva u zemlji je 4.639, što nas već dovodi na nivoe infekcije s početka novembra prethodne godine, dok smo prije samo desetak dana bili na nivou sredine septembra. Juče je zabilježen i rekordni broj inficiranih od 548, a tu približnu brojku smo posljednji put zabilježili u martu ove godine, ali smo tada imali silaznu krivu

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović je tokom posjete barskoj bolnici u ponedjeljak, nedopustivo za poziciju na kojoj se nalazi, izrekla informaciju koja minimizuje prilično alarmantno stanje u zemlji u pogledu epidemije korona virusa.

Sa pozicije nekoga ko upravlja zdravstvenim sistemom u državi, Borovinić-Bojović je iznijela tvrdnju da je porast broja novozaraženih u Crnoj Gori najniži u regionu.

„Objasnila“ je kako stopa broja novozaraženih u Crnoj Gori na sedmičnom nivou iznosi 52 odsto, te da se taj opseg kreće od 36 odsto u Australiji do 240 na Novom Zelandu.

(I)relevantni podaci

Nekoliko eksperata iz zemlje i inostranstva, sa kojima je Pobjeda razgovarala, kazali su da im nije baš najjasnije na što je ministarka mislila, te da ako je imala na umu razliku u procentu oboljelih registrovanih u jednoj nedjelji u odnosu na prethodnu, da se to svakako nigdje u svijetu ne koristi kao relevantan podatak, odnosno kao indikator situacije, a još manje za poređenje.

Ono što jeste relevantan podatak za poređenje je kumulativna incidencija na broj stanovnika. Po tom kriterijumu, odnosno 14-dnevnoj incidenciji na 100 hiljada stanovnika, Crna Gora je prva u regionu već nedjeljama. Prema posljednjim podacima, 14-dnevna stopa kumulativne incidencije u našoj zemlji je 592, slijedi Kosovo sa 459, potom Sjeverna Makedonija 288, Srbija 154, Slovenija 104, Albanija 105, Hrvatska 81, te Bosna i Hercegovina 54.

Juče je, takođe na osnovu kumulativne incidencije, američki Centar za suzbijanje i kontrolu bolesti (CDC) izdao zdravstveno upozorenje najvišeg nivoa četiri za građane SAD: „Ne putovati u Crnu Goru zbog kovida-19“.

Kako je objašnjeno na sajtu CDC-a, nivo četiri ima značenje „veoma visok nivo kovida-19“, a ova institucija nivoe određuje, pogađate, na osnovu kumulativne incidencije u periodu od 28 dana na 100 hiljada stanovnika. Konkretno, da bi se izdalo upozorenje najvišeg nivoa – četiri – incidencija mora biti viša od 500 na 100 hiljada stanovnika u periodu od 28 dana.

Da situacija nije nimalo relaksirana po pitanju epidemije, govore i potezi Slovenije, koja je pozvala svoje građane koji su boravili u Crnoj Gori da se vrate u svoju zemlju do 15. avgusta, i Njemačke koja je u nedjelju uvela nova ograničenja za ulazak putnika u tu zemlju iz naše.

No, i pored poteza Slovenije, Njemačke i SAD, dovoljno je pogledati u svoje dvorište i analizirati sopstvene podatke kojima raspolažemo, iako i njima nedostaje gomila parametara koje crnogorske zdravstvene vlasti ili uopšte ne prikupljaju ili ih kriju, a što su dva vrlo opasna scenarija, ma o kojem se radilo.

Mada, znakovito je i da je sam Institut za javno zdravlje sa svog Tviter fida uklonio objavu u kojoj citiraju spornu matematiku ministarke Borovinić-Bojović.

Jedan od veoma realnih indikatora da epidemija uzima maha je broj hospitalizovanih pacijenata koji se za četiri sedmice povećao skoro šest i po puta, sa 27 koliko ih je boravilo u bolnicama 21. jula, na 174 koliko je registrovano juče.

Broj aktivnih slučajeva u zemlji je 4.639, što nas već dovodi na nivoe infekcije s početka novembra prethodne godine, dok smo prije samo desetak dana bili na nivou sredine septembra. Juče je zabilježen i rekordni broj inficiranih od 548, a tu približnu brojku smo posljednji put zabilježili u martu ove godine, ali smo tada imali silaznu krivu.

Čudna matematika

Minimiziranju alarmantne epidemijske situacije priključili su se juče i šef kabineta predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović, ali i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Jovanović je Mediabirou kazao da epidemiološka situacija u Budvi nije mnogo drugačija u odnosu na bilo koji drugi grad, ističući kako je situacija pod kontrolom.

– U Budvi sigurno boravi između 100 i 150 hiljada turista, i približava se cifri stanovnika koji ima glavni grad. Kada uporedimo ta dva podatka, možemo da kažemo da je situacija pod kontrolom – kazao je Jovanović.

Jovanović se, ipak, malo zaigrao sa brojevima. Sve i da je Budva u ovom trenutku izjednačena po broju stanovnika sa Podgoricom, ima pet puta veću kumulativnu incidenciju od glavnog grada. A ako čak i na tu incidenciju odbijemo oko 15 odsto turista, koliko Institut za javno zdravlje tvrdi da je njihov udio u novootkrivenim slučajevima infekcije do sada, i dalje će prijestonica turizma imati više od četiri puta veću incidenciju od Podgorice.

Da situacija ipak nije pod kontrolom, u Budvi govori i činjenica da je, sad već bivša, glavna medicinska sestra Doma zdravlja u tom gradu Ljubinka Vuković prije nedjelju dana upozorila da je grad u kolapsu zbog korone, te da se mnogo turista koji imaju simptome ne testiraju da im ne bi propalo ljetovanje. Vuković je, par dana nakon te izjave beogradskoj Novoj, podnijela ostavku na funkciju u Domu zdravlja i to zbog pritisaka koje je nakon njene izjave na nju vršilo rukovodstvo Doma zdravlja po nalogu ministarke Borovinić-Bojović.

Potpredsjednik Vlade Abazović je juče, tokom obilaska Ulcinja sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, koji su ovjekovječili storijem na društvenim mrežama na kojem se njih dvojica vide na barci sa naslovom „Plovimo morima uspjeha Crne Gore“ i porukom „Sezona za pamćenje“, objašnjavao zašto su velike kovid brojke.

– Znate li zašto su veće brojke u Crnoj Gori? Zato što Crna Gora procentualno najviše testira ljudi. Zato što ne želi da falsifikuje rezultate, zato što želi da bude pouzdan partner onim državama koje nama pomažu kad su korona i vakcinacija u pitanju. Ovaj podatak je krajnje odgovoran i može lako da se provjeri – kazao je Abazović.Jedno je Abazović bio u pravu. Lako je provjeriti. Crna Gora je prema obavljenom broju testiranja na milion stanovnika 61. na svijetu, a ako je Abazović kojim slučajem mislio na region, tu stojimo znatno bolje, ali i dalje ne testiramo najviše. Najviše je testirala Slovenija, a mi smo na ponosnom drugom mjestu, ispred Srbije i Hrvatske i ostalih.

No, ni to čak nije bitno, odnosno relevantno. Suština je, ponovo, u 14-dnevnoj kumulativnoj incidenciji. Tako, iako i mi i Slovenci približno testiramo isto, Crna Gora i dalje ima preko pet i po puta veću incidenciju infekcije na 100 hiljada stanovnika od Slovenije. Kod nas je 592, a u Sloveniji 104.

A, ako su vam Abazovićeve riječi da „Crna Gora procentualno najviše testira ljudi, zato što ne želi da falsifikuje rezultate“ zazvučale poznato, u pravu ste. To je bila mantra koju je bjesomučno ponavljao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prethodne godine kada je njegova država bilježila crne rekorde.

DPS: Zvanični podaci demantuju Borovinić-Bojović

Zvanični podaci o novooboljelima od korona virusa pokazuju da ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović ne govori istinu, ocijenili su iz Komisije za zdravstvo Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz te stranke su kazali da Ministarstvo zdravlja nezaustavljivo uvodi Crnu Goru u sumornu jesen, navodeći da se u tom resoru ponašaju politikantski, neodgovorno i neznaveno.

Kako su naveli iz Komisije, apelima, saopštenjima i analizama epidemioloških parametara pokušavaju da ukažu da je potrebno drugačije vođenje epidemije, otvaranje privrede, ali nikada nauštrb zdravlja građana, naglašavajući da struka mora biti ispred politike.

– Umjesto odgovornog odnosa prema javnosti zbog ozbiljnosti zdravstvene situacije, ministarka zdravlja nam je servirala još jednu bezočnu manipulaciju da imamo najnižu stopu rasta novooboljelih u regionu – kaže se u saopštenju.

Navodi se da takva obmana može da bude prihvaćena samo od kreatora epidemioloških mjera, a problem je, kako su kazali iz DPS-a, što je izjava Borovinić-Bojović daleko od istine.

– U Crnoj Gori je trenutno aktivno 4.639 slučajeva korona virusa, dok ih je prošle godine na današnji dan bilo 1.070, dakle četiri puta manje – navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su kazali da se govori o vremenu kada su se na litijama i ostalim političkim skupovima, tada opozicionih partija, masovno kršile mjere i javno pozivalo na nepoštovanje preporuka stručnjaka, ali se epidemija ipak držala pod kontrolom.

Epidemija se, kako su naveli, držala pod kontrolom jer se pitala struka.

– Danas ministarka zdravlja pokušava da uvjeri javnost kako je uobičajeno imati stotine novooboljelih i izgubljene ljudske živote – kaže se u saopštenju DPS-a.

Navodi se da se ne može očekivati da se svi izliječe, ali se pravovremenim mjerama može značajno smanjiti i broj zaraženih i broj umrlih.

– Crna Gora je, po broju novih slučajeva infekcije korona virusom na 100 hiljada stanovnika, na drugom mjestu u Evropi, iza Gruzije – dodaje se u saopštenju.

Iz DPS-a su ocijenili da je krajnje vrijeme da se zaustavi urušavanje zdravstvene struke i potcjenjivanje medicinske misli u Crnoj Gori.

Preminulo pet osoba, 548 novih slučajeva infekcije

U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, od posljedica korona virusa preminulo pet osoba, a registrovano je 548 novih slučajeva infekcije, što je najveći broj novozaraženih u jednom danu još od 13. marta, kada je registrovano 555 slučajeva.

Institutu za javno zdravlje tokom prethodnog dana je prijavljeno pet smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom, i to iz Ulcinja tri i Bara i Cetinja po jedan. Najmlađi pacijent je imao 56, a najstariji 92 godine starosti.

Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 1.651.

Iz IJZ-a je saopšteno da je tokom ponedjeljka analizirano 3.696 uzoraka na korona virus, a udio novopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih je iznosio 14,83 odsto. To je najveći procenat pozitivnih testova od 3. maja kada je iznosio 17 odsto.

U Crnoj Gori je trenutno 4.639 aktivnih slučajeva, a najviše ih je u Podgorici – 961. U Budvi je aktivno 737, Ulcinju 606, Baru 381, Herceg Novom 315, Nikšiću 314, Kotoru 233, Tivtu 224, Bijelom Polju 165, Beranama 131, na Cetinju 124, Rožajama 115, Pljevljima 70, Plavu 69, Danilovgradu 51.

U Tuzima su trenutno aktivna 42 slučaja korona virusa, Petnjici 27, Plužinama 15, Gusinju i Kolašinu po 12, Mojkovcu i Šavniku po 11, Andrijevici osam i na Žabljaku pet slučajeva.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije