Povežite se sa nama

Društvo

POPOVIĆ SAMARDŽIĆ: U nekim gradovima indikatori pogoršanja epidemiološke situacije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori nije nepovoljna i i dalje se kontroliše, ali je u nekim opštinama došlo do ranih indikatora pogoršanja – kazala je epidemiloškinja Instituta za javno zdravlje, Milena Popović Samardžić.

– Iz razgovora sa građanima naročito u opštinama gdje je rast broja oboljelih imamo utisak da je epidemija završila, iako to nije tako. Ne poštuju se mjere, manje je vakcinacije… Da bismo mogli da održimo situaciju stabilnom moramo da imamo saradnju na svim nivoima – poštovanje mjera i veći obuhvat vakcinacijom – kazala je Popović Samardžić za TV Vijesti uz ocjenu da je jasno što će da se desi ukoliko se nastavi sa ovakvim ponašanjem.

Ona je kazala da su dio novozaraženih u primorskim opštinama strani turisti, pa je juče u Baru registrovano deset zaraženih ruskih državljana od ukupno 13 novozaraženih.

Pojasnila je da još nije utvrđeno prisustvo „delta soja“ u Crnoj Gori, ali da će se do kraja mjeseca vršiti sekvenciranje i testiranje na tu varijantu koronavirusa.

– Transmisija u našoj populaciji i dalje nije tako velika, ali u pojedinim opštinama postoji porast koji zahtijeva pažnju. Olakšalo bi nam ukoliko bi građani sarađivali. Od velike pomoći bi bilo da dobijemo sve podatke o kontaktima – kazala je ona.

Na osnovu izvještaja IJZ oko 92. turista su zaraženi koronavirusom, od 10.000 testiranih, a hospitalizovano je njih troje.

Među hospitalizovanima i vakcinisani

Popović Samardžić je kazala da ima i ljudi koji su hospitalizovani nakon primljene vakcine, ali da je klinička slika značajno blaža kod onih koji su potpuno vakcinisani.

– Ukoliko dođe do porasta broja slučaja IJZ će predložiti restriktivne mjere i za to postoji plan – dodala je epidemiološkinja IJZ.

Poručila je da je neminovno da „delta soj“ postane dominantan u cijelom svijetu, ali da se epidemija može kontrolisati ukoliko se vakcinišemo.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 363. Juče je registrovano 40 novih slučajeva koronavirusa.

U Podgorici je trenutno aktivno 117 slučajeva koronavirusa, u Budvi 72, Baru 32, Herceg Novom 29, Kotoru 27, Nikšiću 24, Tivtu 13, Cetinju 12, Bijelom Polju deset i u Pljevljima devet.

U Andrijevici, Beranama, Šavniku i Ulcinju aktivna su po tri slučaja koronavirusa, Danilovgradu i na Žabljaku po dva i u Petnjici i Tuzima po jedan.

U Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Plavu, Plužinama i Rožajama trenutno nema aktivnih slučajeva koronavirusa.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije