Povežite se sa nama

Politika

POPOVIĆ: Ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru bio bi šamar Cetinjanima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorske bezbjednosne službe pripravne su uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, koje je najavljeno za početak septembra.

Cetinjska policija navodno je, kako je objavila Pobjeda, već počela sa privođenjem sugrađana na informativne razgovore, kao i sa pretresanjem pojedinih kuća i stanova, uz obrazloženje da prikuplja informacije od bezbjednosno interesantnih lica. Iz cetinjske policije su to, nezvanično, demantovali.

Crnogorski književnik Milorad Popović, za Gradski radio, kaže da bi ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru bio šamar Cetinjanima.

“Najavljeno ustoličenje na Cetinju dio je mnogo šireg plana s ciljem da se ljudi zastraše, a Crna Gora uvede u takozvani srpski svet”, smatra Popović.

On dodaje da je riječ o gušenju individualnih i kolektivnih prava i sloboda Crnogoraca i ostalih građana nesrpske nacionalnosti.

“Suočavamo se sa klasičnim državnim terorom, koji je dio mnogo šire i kompleksnije strategije osmišljene izvan Crne Gore, prije svega u Beogradu i Moskvi. Riječ je o pokušaju asimilacije, odnosno etničkog čišćenja Crnogoraca”, kazao je Popović.

Poručio je da Cetinjani neće dozvoliti da se gaze njihova prava i tradicija, nakon što je vlasništvo nad vjerskim objektima u Crnoj Gori dato Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“Ustoličenje Mićovića, pogotovo nakon njegove izjave da je mnogo naučio od izvjesnog Aleksandra Rakovića, koji Crnogorce smatra nižim bićima i podljudima, bilo bi poniženje Cetinjana”, smatra Popović.

Beogradski novinar Jakša Šćekić, za Gradski radio, kaže da će ustoličenje Joanikija na Cetinju biti veliki izazov za policiju i dodaje da je pravo građana da protestuju.

“Neko je u crnogorskoj policiji pokušao da zastraši ljude što predstavlja veliki rizik jer može izazvati bijes”, kazao je Šćekić.

Ukoliko su navodi Pobjede tačni, Agencija za nacionalnu bezbjednost ne radi dobro svoj posao, poručuje on.

“Sve to može da se organizuje mirno, bez velikih tenzija i unošenja zle krvi u crnogorsko društvo, koje je ionako podijeljeno”, zaključio je Šćekić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Vasilije
Vasilije
13.08.2021. 07:24

Popovicu , potpuno pogresan naslov . Ovo nije sramota Cetinjana nego sramota Crne Gore . Tovarit na ledja samo Cetinjana, ovaj vjekovni problem u krajnjoj liniji je neposteno .

Sponzor

Najčitanije