Povežite se sa nama

Vijesti

PORIJEKLO IMOVINE: „Zakon će obesmisliti bavljenje kriminalom“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zakon o porijeklu imovine će obesmisliti bavljenje kriminalom, bilo da to rade kriminalne grupe, javni funkcioneri ili individualno građani, kazao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić, u emisiji „Okvir“ na Televiziji Crne Gore (TVCG)

Vlada je juče predstavila radnu verziju izmjene zakona o porijeklu imovine, koja će biti upućena na javnu raspravu.

„Ovdje će se udariti na nelegalno stečenu imovinu, da bi se zaštitila legalno stečena imovina“, rekao je Marić.

On je pojasnio zašto se išlo sa mijenjanjem starog, a ne stvaranju novog zakona.

„Iz više razloga – da iskoristimo egzistenciju zakona iz 2015. i na taj način smanjimo rizik od eventualne pojave retroaktivnost, da bi proširili vremensku i svaku drugu primjenu zakona i opseg te primjene u praksi“, naveo je Marić.

On je dodao da je zakon iz 2015. ispunjavao 70 odsto uslova i zadovoljavao je evropske direktive i trendove koji traju u Evropu intenzivno od 2009.

„Čini mi se da smo ovim Nacrtom zakona i setom poreskih zakona doskočili nečemu što je primarni javni interes, a to je da ostvarimo pravdu“, rekao je Marić i dodao da su nevladine organizacije dale nemjerljiv doprinos izradi tog Nacrta.

Kada je riječ o saradnji sa evropskim partnerima prilikom izrade Nacrta zakona, Marić je naveo da je iz Evropske unije je angažovan eksterni ekspert, Barbara Lipovšek, tužiteljka koja radi na sličnim predmetima u Sloveniji gdje od 2011. postoji sličan zakon koji je najviše poslužio kao model na napravljeni Nacrt.

„Interni ekspert Marković je takođe angažovan od strane Savjeta Evrope i dao je nemjerljiv doprinos da dođemo do ozbiljnih normativnih i sistemskih rješenja“, dodao je.

„Imamo komunikaciju sa britanskim ekspertima koji će dati svoje sugestije tokom javne rasprave. Takođe, sve će biti proslijeđeno italijanskoj ambasadi koja će vjerovatno to proslijediti njihovom Ministarstvu pravde, tako da će i oni dati svoj sud“, saopštio je Marić.

Krivični i građanski postupak

Pravni savjetnik potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, Ivo Šoć, kazao je da je suština da se vode da paralelna postupka – krivični i građanski.

„Krivični postupak – tužilac pokreće istragu kad postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo propisano ovim zakonom, i kada postoje dokazi da je imovina nezakonito stečena. To je postupak protiv lica, koje utvrđuje nevinost. Građanski postupak je kada se vodi pred građanskim sudom koji nije vezan za krivični postupak, nego je to postupak protiv imovine“, pojasnio je Šoć.

On je kazao da očekuje da se zakon usvoji.

„Političari u parlamentu imaju jedan zajednički imenitelj – interes građana Crne Gore. Razumijem politička neslaganja, ali u ovom slulaju ne treba davati posebne razoge za donošenje ovakvog zakona“, rekao je Šoć.

Bitno usvojiti set poreskih zakona

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović je podsjetio da je Vlada predložla i Izmjene i dopune zakona o poreskoj administraciji, Izmjene i dopune zakona o porezu na dohodak fizčkih lica, kao i Izmjene i dopune zakona o finansiranju lokalnih uprava.

„Set ova tri zakona omogućiće da se neprijavljeni dohodak fizičkih lica oporezuje po stopi od 80 odsto“, naveo je Odović.

Istakao je da je, osim nelegalnog bogaćenja, bilo mnogo i neprijavljivanja dohodaka, bilo u zemlji ili u inostranstvu.

„Zbog načela pravičnosti, bitno je da se set zakona usvoji i primijeni na sve jednako“, poručio je Odović.

On je kazao da država ima mogućnost da utvrdi i da li postoji imovina u inostranstvu i njenu vrijednost.

„To je značajno za poreske zakone. Razmjenom podataka između poreskih organa, stiče se uvid kako u imovinu, tako i u taj pretpostavljeni dohodak koji je ostvaren“, saopštio je Odović.

On je podsjetio na FATCA sporazum koji su, između ostalih, potpisale Crna Gora, sve zemlje EU i SAD.

„Prema tom sporazumu, poreski organi određenih država dužni su da razmjenjuju informacije. Da bi u potunosti primijenili taj sporazum, on je implementiran u Izmjenama i dopunama zakona o poreskoj administraciji“, kazao je Odović.

On očekuje značajne prihode u državnom buždetu nakon prijene zakona.

„Samo od poreskih zakona projekcije su oko 40 miliona godišnje“, kazao je Odović

Što se tiče Pandora papira, pranja novca i ofšor zona, on smatra da o tim podacima mogu doći kroz saradnju sa međunarodnim partnerima.

Zakon o porijeklu imovine da ne bude „lov na vještice“

Sve odredbe Zakona o porijeklu imovine bitno je da budu precizne i jasne, kako ne bi dolazilo do zloupotreba prilikom njegove primjene, kazao je profesor Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić, u emisiji „Okvir“.

„Primjena ovog zakona ne smije postati „lov na vještice“, s obzirom na političku situaciju u državi. O tome moramo izuzetno voditi računa. Mene najviše brine da ne dođe do zloupotreba zakona i da ne dođe do obračuna, bilo ličnih bilo političkih“, istakao je Vučinić.

On smatra da bi oko jednog ovakvog zakona, kada se ispregovara i precizira, trebalo da se postigne konsenzus.

„Ovo je interesu 95 odsto građana Crne Gore jer ima vrlo značajnu socijalnu dimenziju, da se žrtve tranzicije i oni koji se nijesu „snašli“ koliko-toliko kompezuju. Ali je bitno da sve odredbe zakona budu precizne i jasne“, istakao je Vučinić.

Poručio je da se mora voditi računa o poštovanju vladavinu prava, jer kad počne primjena zakona, kako je naveo, logično je da će se neko žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije