Povežite se sa nama

Vijesti

PORUKA SA CETINJA: Nećemo dozvoliti uzurpaciju crnogorskih svetinja od onih što nas ne priznaju kao naciju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Na mirnom protestu na Cetinju veliki je broj građana iz cijele Crne Gore, koji su protiv ustoličenja mitropolita Joanikije ustoliči u Cetinjskom manastiru 5. septembra.

Aktivista za ljudska prava Peđa Vušurović pročitao je na protestu Deklaraciju koja je usvojena aklamacijom na skupu.

Deklaraciju prenosimo integralno:

Mi slobodni građani Crne Gore, slobodnom voljom danas smo se okupili na Cetinju, gnijezdu slobode koje to nije postalo čekajući da okupatori i domaći izdajnici odstupe, no srčano braneći ideale koje su Crnu Goru održali kroz vjekove – poručeno je sa Cetinja.

Danas smo izloženi svaskolikoj diskriminaciji- rtničkom čišćeju u institucijama, šikaniranju i vrijeđanju, skrnavljenju spomenika, progonu intelektualaca, negiranju nacionalne đ, kulturne, jezičke i vjerske posebnosti, te te besumučnom propagandnom raztu čiji su centri u Beogradu i Moskvi, u u kojim nas žele predstaviti uzurpatorima vjr+erskih prava onih koji su u Crnoj Gori npogazili sve ljuske i božije zakone.

Ne branimio mi sprskom patrijarhu da ustoliči svog namjesnika u objektima koje je izgradila Crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici SV. Petra, u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnom simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode.

Ne dozvoljavamo ga posebno zašto što im je potreban kao simbolistički dokaz našeg pristanka na okupaciju od strane onih što nas ne priznaju ni kao pravosllavc, ni kao muslimane, ni kao katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju jezik ni crkvu, ni državu ni kulturu.

Zato poručujemo domaćoj i stranoj javnosti da :

1. Druge domovine do Crne Gore nemamo i nećemo dozvoliti njenu klerikalizacij, fašizaciju, asimilaciju i utapanje u „srpski svet“.

2.Crna Gora može opstati kao evropska i euro-atlanska, građanska i sekularna država koja će uvažiti prava svih koji u njoj žive – bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, jer je na tim načelima 2006. godine obnovljena Crna Gora.

3. Crna Gora je kroz istoriju bila utočište svima slobode ištućima, a današnji Crnogorci nijesu lažna nacija no vjerni baštinici slobodarstva koje su nam izborili preci

4. Nećemo dopuštiti skrnavljenja crnogorskih svetinja koje su uzurpirali oni što ne priznaju mi Crnu Goru kao državu, ni Crnogorce kao naciju.

5. Najveća vrijednost savremene Crne Gore je njena multietnička harmonija; to je jedina balkanska zemlja čiji manjisnki narodi pružaju podršku državnom suvereniitetu, i mi marionetskoj vlasti tu civilizacijsku tekovinu nećemo dozvoliti da unizi

6. Crna Gora je vjekovima dio evropske civilizacije i mi ćemo se svim raspoloživim sredstvima boriti za evropske vrijednosti sekularizma, građanskog društva i multikulturalnog sklada, jer to je uslov i našeg opstanka

Vušurović je u svom govoru poručio da „Crnogorci nemaju iz Crne Gore nemaju đe“, a da Crkva Srbije ima sve ono što joj treba, te da Crna Gora neće dozvoliti u svojom svetinjama da se ustoliči mitropolit Joanikije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije