Povežite se sa nama

Evropa

PORUKA ZA ONE KOJI BI DA STVARAJU NOVE DRŽAVE I MIJENJAJU GRANICE: „Gotovo je“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Novoimenovani visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit učestvovao je na 14. Dubrovnik forumu.

I to na panelu „Međunarodna zajednica i Zapadni Balkan: Kako okončati karantin?“.

U svom je govoru, Šmit poručio kako je za ozbiljniji napredak šest država Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji potrebno ukloniti nesuglasice i prepreke koje postoje među državama.

On je naglasio kako je Evropskoj uniji ključno pitanje treba li zadržati šest država Zapadnog Balkana na okupu te među njima provesti djelimične integracijske procese koji bi mogli dovesti i do tzv. velikog Šengena.

Šmit je poručio da članstvo Bosne i Hercegovine u EU mora da ostane na političkoj agendi, koja je, kako je naveo, izgubila na snazi u proteklim godinama, i sada je vrijeme da to pitanje vratimo u politički fokus kako bi u narednim godinama uočili rezultate.

Onima koji i danas, kaže Šmit, „gaje fantazije kako bi bilo dobro mijenjati granice ili stvoriti nove države“, poručio je da je gotovo.

„Kada pogledamo BiH, vidimo da unutrašnji problem koji postoji nije između većine i manjine, nego problem između tri konstitutivna naroda, i ostalih. Kada iz današnje perspektive pogledamo Dejtonski sporazum, vidimo da bi se neki njegovi djelovi mogli sročiti drugačije, ipak danas imamo Sporazum takav kakav je“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Anubis
Anubis
11.07.2021. 18:06

Gotovo, nego što.

Sponzor

Najčitanije