Povežite se sa nama

Vijesti

POTOČARI: Đukanović i Jovanović nosili tabute žrtava genocida u Srebrenici

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Prilikom nošenja tabuta 19 žrtava genocida koji su danas ukopani u Potočarima, vjernicima su se pridružili i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Simboličnim dodirivanjem tabuta ubijenih, još jednom su izrazili svoj žal.

U Srebrenici je danas klanjana dženaza i obavljen ukop za 19 žrtava genocida koje su identificirane u posljednjoj godini.

Đukanović je po dolasku u Srebrenicu kazao kako ovim činom staje u odbranu civilizacijskih vrijednosti.

“Obaveza je pokloniti se žrtvama, a u ovom vremenu nije manje važno i podsjetiti da svi moramo biti odgovorni zbog nesprečavanja pokušaja revizije, relativiziranja zločina”, naveo je Đukanović. .

Obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici prisustvovali su brojni lideri iz zemlje, regiona i svijeta.

Svi moraju biti odgovorni prema pokušajima revizije istine o srebreničkom zločinu i pokušajima njegovog relativizovanja, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

On je za Radio-televiziju Bosne i Hercegovine (BHRT) rekao da je danas došao u Potočare da se pokloni žrtvama genocida u Srebrenici i da tako doprinese da svi zajedno stanu u odbranu civilizacijskih vrijednosti i ne dozvole da se bilo gdje u svijetu u budućnosti ponovi genocid.

“Uvijek je obaveza pokloniti se žrtvama, ali čini mi se u ovom vremenu nije manje važno i podsjetiti da svi moramo biti odgovorni prema pokušajima revizije istine o srebreničkom zločinu i pokušajima relativizovanja tog zločina”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, obaveza je biti odgovoran i prema pokušajima da se te ideologije koje proizvode zločine revitalizuju i da opet zaprijete miru, stabilnosti, slobodnom i bezbjednom životu građana na ovim prostorima i građana Evrope.

On je ukazao na značaj njegovanja kulture sjećanja i odgovornosti.

“Želim da danas ovdje doprinesem toj samoopomeni svih nas da ne dozvolimo da se bilo gdje na svjetskoj sceni ponovi genocid koji se dogodio u Srebrenici”, rekao je Đukanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije