Povežite se sa nama

Ekonomija

POTREBNA SISTEMSKA AKCIJA: Korona ukinula 21.000 radnih mjesta u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Ilustracija Pixabay
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U Uniji samostalnih sindikata Crne Gore (USSCG) smatraju da su statistički podaci veoma zabrinjavajući i opominjući i da zahtijevaju hitne, konkretne i sistemske aktivnosti, ali isto tako da smo u prvih pet mjeseci imali neke skromne, ali pozitivne indikatore na tržištu rada.

Na dan proglašenja epidemije, 14. marta prethodne godine, na evideniciji Zavoda za zapošljavanje (ZZCG) bilo je 35.429 nezaposlenih, dok smo na kraju maja 2021. godine na evidenciji imali 56.385 nezaposlenih, što je gotovo 21 hiljada nezaposlenih više.

“Prema zvaničnim statističkim podacima, najveći pad broja zaposlenih zabilježen u sektoru djelatnosti: trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala. Tako je u ovom sektoru djelatnosti na kraju 2019. godine bilo 39.834 zaposlena, dok je na kraju 2020. godine bilo registrovano 34.922 zaposlenih”, kazala je za Pobjedu zamjenica generalnog sekretara USSCG Ivana Mihajlović.

“Sa druge strane, u ovom kontekstu, trebalo bi imati u vidu i činjenicu da smo tokom 2020. godine bili suočeni sa brojnim izazovima koji su drastično uticali na prošlogodišnju turističku sezonu, usljed čega nije bilo potrebe za angažovanjem većeg broja lica u trgovini, što je bio slučaj sa svim prethodnim godinama kao sezonskim poslovima”, kazala je Mihajlović.

Tokom perioda pandemije i bivša i sadašnja Vlada sprovodile su programe podrške nezaposlenima. Od marta prethodne godine do danas u nekoliko navrata je isplaćivana novčana pomoć licima sa evidencije nezaposlenih u iznosima od 50 do100 eura, dok je jedna od mjera podrazumijevala i oslobađanje dijela troškova za električnu energiju, tačnije 40 odsto ukupnog iznosa računa za mjesece maj, jun i jul. Ova mjera odnosila se i na penzionere sa penzijom nižom od 222 erua.

“Jedna od mjera koje mogu pomoći novom zapošljavanju, a koja je za USSCG posebno značajna, i na čijoj smo realizaciji i u prethodnom periodu insistirali, jeste mjera podrške novom zapošljavanju. Vjerujemo da ova mjera može ohrabriti poslodavce da pristupe novom zapošljavanju i otvaranju novih radnih mjesta”,  kaže Mihajlović.

Ona podsjeća da je USSCG od proglašenja epidemije apelovala na poslodavce da ne reaguju ishitreno i da problem, u kojem smo se svi zatekli, ne rješavaju na način da zaposlenima otkazuju ugovore o radu.

“Istovremeno smo apelovali na državu da mjere podrške kreira i realizuje u što kraćim rokovima kako bi pomogla očuvanju radnih mjesta. U oba slučaja insistirali smo na vođenju socijalnog dijaloga, vjerujući da svaki poslodavac kroz iskren i otvoren dijalog sa zaposlenima ili sindikatima može dobiti njihovo razumijevanje i podršku, te da svaka vlada, pa samim tim i Vlada Crne Gore, ovako krupne izazove i krizne situacije najbezbolnije može prevazići ukoliko njeguje dijalog, zajednički pristup i dogovor ključnih socijalnih partnera”, ističe zamjenica generalnog sekretara USSCG.

Ona podsjeća da je USSCG upravo insistirala na tome da se sve mjere podrške, posebno one koje se odnose na subvencije za zarade, vezuju za obavezu poslodavaca da ne smanjuju broj zaposlenih.

Posljednjih mjeseci, ukazuje naša sagovornica, kako se popravlja epidemijska situacija, dolazi i do pozitivnih trendova kada je u pitanju zapošljavanje.

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, u periodu od 1. januara do 31. maja tekuće godine oglašeno je 8.100 radnih mjesta, od čega čak 7.024 na određeno vrijeme, a u istom periodu sa evidencije Zavoda zapošljeno je 5.438 lica.

Prema istraživanju Unije poslodavaca Crne Gore, pod nazivom „Odgovor na krizu kovid-19: Izazovi, potrebe i očekivanja crnogorskih preduzeća“, koje je objavljeno u martu, a odnosi se na 2020. godinu, navodi se da su uprkos ozbiljnim poremećajima izazvanim kovid krizom, crnogorska preduzeća postepeno nastavila sa radom u posljednjem kvartalu 2020.

Dominantna većina preduzeća, njih 95 odsto, mogla je da radi u cjelosti, dok pet odsto njih nije nastavilo rad, što je bio slučaj sa gotovo četvrtinom preduzeća u toku drugog kvartala 2020. godine.

 

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije