Povežite se sa nama

Društvo

POVREDA PRAVA: Djevojčica smještena u zatvor sa odraslima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je povredu prava i najboljeg interesa djeteta u slučaju djevojčice kojoj je izrečena vaspitna mjera, a koja je umjesto u adekvatnu ustanovu smještena u Upravu za izvršanje krivičnih sankcija (UIKS) i to sa punoljetnim izdržavateljkama zatvorske kazne, piše Dan.

Po mišljenju Zaštitnika, nedopustivo je da dijete maloljetnik vaspitnu mjeru izdržava u zatvoru i to sa odraslima, jer ne postoji ustanova u kojoj se ova mjera može izvršavati.

“Ovakvo postupanje nije u potpunosti u skladu sa svrhom krivičnih sankcija, da se pružanjem zaštite i pomoći maloljetnim učiniocima krivičnih djela, vršenjem nadzora, opštim i stručnim osposobljavanjem i razvijanjem lične odgovornosti, obezbijedi vaspitanje i pravilan razvoj, sa ciljem da ubuduće ne vrše krivična djela. Državni organi, koji su nadležni za donošenje zakona i njihovo sprovođenje, dužni su da riješe ovu pravnu situaciju kako se loša praksa ne bi ponavljala”, navodi se u mišljenju koje potpisuje zamjenica Snežana Mijušković.

Djevojčici je odlukom Višeg suda u Podgorici od 16. januara 2020. godine izrečena vaspitna mjera upućivanje u ustanovu zavodskog tipa u trajanju od najmanje šest mjeseci do najduže tri godine.

“Dana 5. maja 2020. godine, maloljetnica je privedena u UIKS na izvršenje izrečene vaspitne mjere, iz JU Centra „Ljubović“, gdje se nalazila po drugoj odluci vaspitnoj mjeri upućivanje u ustanovu nezavodskog tipa. Zapaža se da je Viši sud u Podgorici pratio izvršenje vaspitne mjere prema maloljetnici, posredstvom Stručne službe suda i nije bilo primjedbi na izvršenje sankcije, niti je UIKS-u data bilo kakva preporuka ili primjedba s tim u vezi”, navodi se u mišljenju.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u izjašnjenju navodi da u ovom momentu ne postoji odjeljenje za maloljetna lica ženskog pola, pa je maloljetnica dio izrečene vaspitne mjere izdržala u Odjeljenju za žene.

Činjenica je da se u dužem periodu vaspitna mjera upućivanje u ustanovu zavodskog tipa izvršava tako što se maloljetnici upućuju u UIKS zbog nedostatka adekvatne ustanove. Opravdanje da ne postoji odjeljenje za maloljetna lica ženskog pola, te da maloljetnica vaspitnu mjeru izdržava u Odjeljenju za žene, sa stanovišta Zaštitnika, nepovoljnije je za maloljetnicu, te se faktički „preinačava” izrečena vaspitna mjera.

“Naime, nadležni sudovi izriču navedenu vaspitnu mjeru za koju unaprijed znaju da se nema gdje izvršiti, osim u zatvoru. Opšteprihvaćena pravila i standardi propisuju da će maloljetnici u institucijama biti odvojeni od starijih, odnosno smješteni u posebnu instituciju ili odvojeni od institucije gdje ima odraslih, odnosno da izdržavaju kaznu u posebnoj organizacionoj jedinici za maloljetnike organa uprave nadležnog za izvršenje krivičnih sankcija odjeljenje za maloljetnike”, navodi se u mišljenju.

Zapaža se da je maloljetnici za vrijeme boravka omogućeno ostvarivanje obrazovanja, u srednjoj školi u Golubovcima, što je pozitivno ocijenjeno i što Zaštitnik pozdravlja imajući u vidu da je u skladu sa najboljim interesima djeteta.

“Smatramo da je obezbjeđivanje uslova za školovanje i stručno osposobljavanje mladih u sukobu sa zakonom, od ključne važnosti ne samo za tretman tokom boravka u ustanovi, već prevashodno za njihov budući život”,navodi se u mišljenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije