Povežite se sa nama

Ekonomija

POZITIVAN TREND: U junu i julu zabilježen suficit budžeta

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Pozitivan rezultat u kretanju fiskalnih pokazatelja nakon juna ove godine, nastavljen je i u julu, čemu svjedoči ostvareni suficit budžeta od 41,3 miliona eura ili 0,9 odsto procijenjenog BDP-a, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“Suficit budžeta u junu i julu 2021. ukazuje na značajan oporavak ekonomske aktivnosti, posebno imajući u vidu da je u junu i julu 2019. godine, rekordne u ostvarenim prihodima od turizma, deficit budžeta iznosio 0,8 miliona eura i 5,3 miliona eura. Suficit u ova dva mjeseca 2021. godine je zabilježen i nakon velikog pada u 2020. godini, kada je deficit bio 47,2 miliona eura u junu, odnosno 56,3 miliona eura u julu”, navodi se u saopštenju.

Glavni generatori, kako kažu, ostvarenog rezultata su dobra naplata prihoda sa jedne strane, odnosno niže ostvarenje izdataka u odnosu na prvobitno planirano, sa druge strane.

“Shodno kretanju prihoda i rashoda, u periodu januar – jul 2021. godine, deficit je manji za za 86,4 miliona eura ili 42,1 odsto od planiranog i iznosi 118,9 miliona eura ili 2,6 odsto BDP-a. To je za 151,8 miliona eura ili 56,1 odsto manji deficit u odnosu na 2020. godinu. Prihodi budžeta u periodu januar – jul 2021. godine iznosili su 982 miliona eura ili 21,2 odsto BDP-a, što je u odnosu na isti period prethodne godine više za skoro 100 miliona eura ili 11,3 odsto, dok su u odnosu na plan na nivou od 99,6 odsto. Ukoliko bi iz plana, odnosno izvršenja bili isključeni prihodi koji se ostvaruju od donacija, a koji prevashodno zavise od dinamike povlačenja sredstava od donatora, ukupni prihodi budžeta bili bi ostvareni iznad plana za 7,6 miliona eura, što pokazuje efekat rasta ekonomske aktivnosti na naplatu prihoda budžeta”, naglašavaju iz resora na čijem čelu je Milojko Spajić.

Prema njihovim tvrdnjama zabilježenom rastu prihoda u najvećoj mjeri je doprinio rast naplate prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost, koji su veći u odnosu na isti period prethodne godine za 42,8 miliona eura ili 14,2 odsto.

“U odnosu na plan, prihodi po ovom osnovu su veći za 14,7 miliona eura ili 4,5 odsto, što ukazuje na oporavak ekonomske aktivnosti, ali i veću poresku disciplinu, kao i ostvarene pozitivne efekte od implementacije elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa. Prihodi od akciza takođe bilježe rast u odnosu na uporedni period 2020. godine, kao i u odnosu na plan i to za 8,6 miliona eura ili 7,5 odsto, odnosno 6,3 miliona eura ili 5,4 odsto. Navedeni rast u dosadašnjem periodu kompenzuje planirani efekat predloženih zakonskih rješenja, koja se nalaze u skupštinskoj proceduri”, piše u saopštenju MFSS.

Rast za sedam mjeseci tekuće godine u odnosu na prošlu godinu bilježe i porezi i doprinosi na zarade u iznosu od 16,1 miliona eura ili 4,9 odsto.

“Značajan rast u odnosu na uporedni period 2020. godine zabilježili su i ostali prihodi i to u iznosu od 27 miliona eura ili skoro tri puta, usljed uplata dobiti ostvarene u 2020. godini od privrednih društava u većinskom vlasništvu države, čemu se dodatno doprinijelo stabilizaciji budžetskih prilika u tekućoj godini. Prihodi budžeta u julu iznosili su 194 miliona eura što je u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 59,7 miliona eura ili 44,5 odsto. Ostvarena naplata u julu je i iznad jula 2019. godine za 19,8 miliona eura ili 11,4 odsto”, ističe se u saopštenju.

Izdaci budžeta u periodu januar – jul 2021. godine iznosili su 1,1009 milijardi eura ili 23,7 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su za 90 miliona eura ili 7,6 odsto. U odnosu na isti period 2020. godine, izdaci budžeta manji su za 51,9 miliona eura ili 4,5 odsto.

Manje ostvarenje u odnosu na planirane zabilježen je kod gotovo svih kategorija rashoda.

“U strukturi budžetskih izdataka, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 477,4 miliona eura i manji su za 45,6 miliona eura ili 8,7 odsto u odnosu na planirane. U odnosu na uporedni period 2020. godine tekući izdaci su manji za 13,7 miliona eura ili 2,8 odsto. Kapitalni izdaci, realizovani su u iznosu od 75,7 miliona eura, što je za 39,5 miliona eura ili 34,3odsto manje od planiranih, dok su u odnosu na izvršenje u istom periodu 2020. godine manji za 33,4 miliona eura ili 30,6 odsto. Ostvarenje kapitalnih izdataka u najvećoj mjeri opredjeljuje realizacija koja zavisi od dinamike izvođenja radova, a očekuje se da bude značajno poboljšana u predstojećem periodu, posebno uključujući i to da glavna dionica auto-puta treba da bude završena do 30. novembra ove godine”, kažu u MFSS-u.

U odnosu na prethodnu godinu, veće ostvarenje izdataka zabilježeno je kod:

Bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca u iznosu od 24,7 miliona eura ili 8,5 odsto usljed povećanja zarada u sektorima zdravstva i prosvjete, kao i različitog tretmana fonda bruto zarada Univerziteta Crne Gore tokom 2020. godine u odnosu na period privremenog finansiranja tokom 2021. godine.

Rezerve – usljed izdvajanja sredstava za osnivački kapital nove nacionalne avio kompanije To Montenegro, kao i mjesečnih izdvajanja po osnovu subvencionisanja zarada zaposlenih u ugroženim djelatnostima definisanim paketima mjera podrške građanima i privredi.

Otplate obaveza iz prethodnog perioda – rezultat prinudne naplate po osnovu duga Montenegro Airlines prema Aerodromi Crne Gore.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije