Povežite se sa nama

Region

PREDSJEDNIK SUDA U HAGU: Srbija da izruči Radetu i Jojića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađius izjavio je pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija da Srbija ne sarađuje sa sudom u Hagu.

Na sjednici na kojoj Ađijus i glavni tužilac Mehanizma Serž Bramerc podnose izvještaj Savjetu bezbjednosti, predsjednik suda je rekao da Srbija odbija da postupi po obavezujućem nalogu za izručenje bivših poslanika Srpske radikalne stranke, Petra Jojića i Vjerice Radete.

„Srbija nedjelovanjem ometa efikasno sprovođenje pravde pred Mehanizmom i prkosi međunarodnoj zajednici, dovodeći u pitanje autoritet Savjeta bezbjednosti UN“, kazao je Ađius.

On je naveo da je prošlo više od šest godina otkako je Srbiji prvi put zatraženo da izda naloge za hapšenje Jojića i Radete.

“Neophodno je da se sprovode pravda i da se ispune obaveze prema Savjetu bezbjednosti”, rekao je Ađius.

On je kazao da će presuda u predmetu protiv nekadašnjih čelnika državne bezbjednosti Srbije, Jovice Stanišića i Franka Simatovića, biti donesena do 30. juna ove godine.

„U ovom trenutku se vijeće bavi raspravom o presudi“, rekao je on.

Predsjednik Mehanizma Karmel Ađijus rekao je da pravosnažna presuda Ratku Mladiću predstavlja „snažnu poruku da će počinioci tako teških zločina biti dovedeni pred lice pravde“.

„Presuda ove vrste ne može vratiti voljene i izliječiti rane, ali ipak daje nadu da će žrtve i njihove porodice naći nekakvu utjehu“, rekao je Ađijus.

Ranije danas, haški sud potvrdio je presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH, 1992-95.

Predstavnik SAD: Bez odlaganja uhapsiti dvoje radikala

Predstavnik SAD pri UN pozvao je Srbiju pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da bez odlaganja uhapsi i izruči međunarodnom sudu u Hagu dvoje bivših poslanika Srpske radikalne stranke.

Predstavnik SAD je rekao da je Vašington „veoma razočaran“ što Srbija nije ispunila obavezu da uhapsi Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja svjedoka.

„Srbija je članica UN i ima važne medjunarodne i regionalne obaveze, uključujući obaveze koje ima na putu pristupanja EU. Zbog toga je u obavezi da sarađuje sa Mehanizmom u Hagu. Nesaradnja sa Mehanizmom ometa sprovođenje međunarodnog prava“, naveo je američki diplomata.

On je dodao da je važno da svjedoci mogu svjedoćiti bez straha o najtežim zločinima.

Srbiju je kritikovao i zbog odluke iz juna 2020. godine da dodijeli državljanstvo osobi optuženoj za ratne zločine u Sarajevu, navodeći da ga time „faktički štiti od pravde“.

 

Izvor: Beta, N1 Beograd

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije