Povežite se sa nama

Vijesti

PREDSJEDNIŠTVO DPS-A: Izmjestiti ustoličenje, uraditi sve kako bi se smirile tenzije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) poziva predstavnike Srpske crkve u Crnoj Gori, Patrijaršije SPC i Vlade Crne Gore da još jednom razmisle i poslušaju ono što je volja građana, skoro svih Cetinjanki i Cetinjana, i da za čin ustoličenja izaberu neki drugi grad i vjerski objekat. Apeluju na sve političke partije i javne djelatnike da u nastupajućim danima daju maksimum kako bi se smirile tenzije, kako bi u miru, dijalogu i toleranciji riješili sve postojeće kompleksne bezbjedonosne izazove

Predsjedništvo DPS-a održalo je sinoć redovnu sjednicu na kojoj je analizirana aktuelna politička i bezbjednosna situacija u državi, povodom najavljenog ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija, na Cetinju 5. septembra.

Kako je saopšteno iz te partije, na sjednici je ocijenjeno, da je država Crna Gora u produženom vremenskom trajanju, a intenzivno u posljednjih nekoliko godina, na udaru političko-medijske kampanje koja se vodi iz Srbije.

„A čiji autori imaju samo jedan naum, a to je da našu državu i građane potčine sebi i svojim megalomanskim retrogradnim ideološkim ciljevima koje personifikuje krilatica ‘srpski svet'“, navode iz DPS-a.

Ne čudi ih, kažu, stav građanki i građana Cetinja – crnogorske Prijestonice i simbola naše državnosti i suvereniteta.

„Oni ne žele da se u njihovom gradu odigra konačni čin poniženja Crne Gore i njenih građana. Na takav stav nedvosmileno upućuju i Zaključci Skupštine Prijestonice Cetinja koji su usvojeni velikom većinom, te Predsjedništvo poziva nadležne državne organe da isti budu i sprovedeni i da time svi društveno-politički akteri na jasan način pokažu da im je stalo do mira i napretka Prijestonice“, navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo DPS duboko vjeruje da će građani tog dana na Cetinju mirno, na civilizovan način iskazati svoj protest.

„Svi koji insistiraju da se ustoličenje održi na Cetinju protiv volje njegovih mještana, trebalo bi da znaju da se time nepopravljivo produbljuje animozitet građana prema onima koji će i poslije 5. septembra boraviti u tom gradu i službovati u Cetinjskom manastiru. Zato je jasno da ako je nekome zaista do mira na Cetinju, taj u ovom trenutku ne bi insistirao na okupljanju glavnih izvođača ‘srpskog sveta’ u gradu pod Lovćenom“, dodaju iz DPS-a.

Predsjedništvo DPS je konstatovalo da u trenutnoj situaciji ta partija nije mogla ostati po strani i, kako su kazali, nijemo posmatrati realizaciju nauma nacionalista iz vrha vlasti države Srbije.

Ističu da ostaju pri ranije saopštenom stavu da će u nedjelju 5. septembra biti na Cetinju uz građane tog grada i, kako su kazali, dostojanstveno i civilizovano braniti sve one viševjekovne tekovine i teškom mukom stečeno pravo na svoju državu i slobodu.

Zaključeno je da samo miran protest može donijeti još jednu pobjedu nad, kako su kazali, domaćim i uvezenim nacionalistima koji su 5. septembar već upisali kao datum pokoravanja Crne Gore.

„Predsjedništvo DPS ukazuje da je predstojeći najavljeni vjerski skup na Cetinju događaj nepodnošljivo visokog rizika i da će odgovornost za svaki eventualni nemili događaj ili incident snositi Vlada Crne Gore i njeni organi. Želimo da vjerujemo da će nadležni organi realno sagledati sve činjenice i izazove koje čin ustoličenja može imati po budućnost Crne Gore“, navode iz DPS-a.

Na sjednici je jednoglasno zaključeno da je odluka MCP da ustoličenje protekne bez okupljanja njima bliskih vjernika, nedovoljan i zakasnio pokušaj kompromisa.

„Predsjedništvo DPS poziva predstavnike Srpske crkve u Crnoj Gori, Patrijaršije SPC i Vlade Crne Gore da još jednom razmisle i poslušaju ono što je volja građana, skoro svih Cetinjanki i Cetinjana, i da za čin ustoličenja izaberu neki drugi grad i vjerski objekat“, navodi se u saopštenju.

Demokratska partija socijalista apeluje na sve političke partije i javne djelatnike da u nastupajućim danima daju maksimum kako bi se smirile tenzije, kako bi u miru, dijalogu i toleranciji riješili sve postojeće kompleksne bezbjedonosne izazove.

„Predsjedništvo DPS duboko vjeruje da naši članovi i simpatizeri neće učiniti nijedan potez ili čin koji bi doveo u pitanje mir i sigurnost naših građana, jer smo sa njima uspjeli da sačuvamo mir u Crnoj Gori u slično izazovnim vremenima krajem devedesetih godina i početkom ovog vijeka“, zaključuju iz DPS-a.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije