Povežite se sa nama

Vijesti

PREMIJER POSLAO: Abazović dorađivao temeljni ugovor?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i njegova ekipa dorađivali su novu verziju temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom kojeg je potom premijer Zdravko Krivokapić poslao Beogradskoj patrijaršiji, saznaje Pobjeda

Izvor Pobjede iz vrha parlamentarne većine, koji je blizak samom vrhu SPC, saopštio je da je Abazović sa svojim pravničkim timom u značajnoj mjeri izvršio izmjene dokumenta.

„U novoj verziji dokumenta nema stavke koja je bila sporna a u kojoj se navodi da se ne može graditi niti jedan vjerski pravoslavni objekat u Crnoj Gori bez saglasnosti nadležnog arhijereja SPC kao i odredba o Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao tradicionalnoj vjerskoj zajednici sa istorijskim kontinuitetom“, rekao je izvor Pobjede.

Obje odredbe o kojima je Pobjeda ranije pisala je Abazovićev pravnički tim proglasio je nezakonitim i neustavnim. Tim odredbama bila je diskriminisana Crnogorska pravoslavna crkva koja je da bi gradila hram – morala dobiti dozvolu od jednog od četiri episkopa SPC u Crnoj Gori – onih koji odbijaju da priznaju njeno postojanje?!

Tačnije: odluku bi direktno donosila Beogradska patrijaršija, jer je u međuvremenu ukinut Episkopski savjet i centralizovana SPC.

Takođe, odredba o istorijskom kontinuitetu SPC bila je jedna od najspornijih imajući u vidu da je SPC osnovana zvanično tek 1921. godine i da se tim članom želi preuzeti kontinuitet od autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, koja je bila definisana Ustavom Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine.

Abazović je zajedno sa dvije zapadne ambasade, a kako je ranije pisala Pobjeda, spriječio Krivokapića da potpiše temeljni ugovor sa SPC u Beogradu 27. maja.

Potpredsjednik Vlade je juče priznao novinarima da je vidio temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i potvrdio da je ispravljeno sve što je bilo sporno u tom dokumentu.

On tvrdi da su interesi Crne Gore uz, između ostalog, njegovu intervenciju apsolutno zaštićeni u ovom trenutku.

„Čekamo finalni dokument. Ako je to to, neće biti nikakvih problema sa temeljnim ugovorom. Još nije finalizovan tekst na relaciji Mitropolija – srpski patrijarh, kad se to desi on treba da ugleda svjetlost dana“, poručio je Abazović.

Komentarišući stav jednog dijela javnosti da je stao na stranu Srpske pravoslavne crkve, Abazović je rekao da to nije tačno, već da je na strani pravde.

„Ne bih volio da se diskriminatorski, ni favorizujuće odnosim prema bilo kome. Država ne treba da ulazi u pitanja unutrašnje organizacije vjerskih zajednica, već stvori okvir da u pravnom sistemu sve vjerske zajednice funkcionišu bez diskriminacije. Mislim da se to postiže“, zaključio je Abazović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Bmx
Bmx
12.08.2021. 08:30

KRIVICNI ZAKONIK CRNE GORE
Ugrožavanje nezavisnosti

Član 357

Ko na protivustavan način pokuša da dovede Crnu Goru u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.

Sponzor

Najčitanije