Povežite se sa nama

Vijesti

PRESKER: Slike iz Crne Gore zabrinule EU, dijalogom prevazići tenzije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sve političke proevropski orjentisane snage treba da postignu međusobni koncenzus sa otvorenim dijalogom, da bi Crna Gora uspješno napredovala na reformskom putu, koji zahtjeva ulazak u Evropsku uniju (EU), ocijenio je ambasador Slovenije u Podgorici, Gregor Presker.

On je, u Dnevniku Televizije Crne Gore, kazao da su sa zabrinutošću pratili prošlonedjeljna dešavanja u Crnoj Gori, kada su tenzije bile podignute.

Presker je ocijenio da je dobro što nije došlo do eskalacije, uz zahvalnost građanima koji su protestovali i policijskim snagama.

On je, kako prenosi Portal RTCG, pozvao partije na međusobni koncenzus, sa otvorenim dijalogom, i ukazao na primjer Slovenije i Hrvatske.

„Treba da se izbjegnu dalje provokacije i pokušaji dizanja tenzija“, poručio je Presker.

Popis bi mogao podići tenzije

On smatra da bi popis stanovništa mogao biti taj slučaj, kada bi se tenzije mogle podići.

„Evropska legislativa ne traži ni od jedne zemlje da se stanovništvo izjašnjava po pitanju nacionalne i vjerske pripadnosti i jezika“, rekao je on i podsjetio na slučaj Slovenije, gdje se stanovništvo od 2002. godine ne izjašnjava o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.

Na pitanje mogu li aktuelna dešavanja negativno uticati na proces pristupanja Crne Gore, Presker je kazao da su slike iz Crne Gore zabrinule EU.

„Vjerujem da ćemo i sljedećem periodu biti svjedoci da se prevaziđu te tenzije i da se postigne otvoreni dijalog i evropske snage se dogovore kako da dovedu Crnu Goru u EU“, kazao je Presker.

Pokazati demokratski i institucionalni kapacitet

On je podsjetio da je Crna Gora zemlja koja je „najdalje na putu ka EU od svih ostalih kandidata“.

„U tom smislu, Crna Gora bi trebalo da pokaže svoj demokratski i institucionalni kapacitet i sama da prevaziđe neka pitanja. EU će podržati sve političke subjekte i aktere, koji su spremni za dijalog i koncenzus i da se prevaziđu otvorena pitanja“, poručio je Presker.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije