Povežite se sa nama

Vijesti

PRIHAĆENA INICIJATIVA SDP-a: Zakazana vanredna sjednica Skupštine Prijestonice

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Na inicijativu SDP-a zakazana vanredna sjednica Skupštine Prijestonice za 27. avgust, a povodom najavljenog ustoličenja mitropolita SPC Joanikija.

Razlozi za donošenje Zaključaka o sprovođenju aktivnosti na očuvanja građanskog mira vezani su za aktuelnu bezbjednosnu situaciju koja može biti narušena u susret 05. septembru kada je najavljeno ustoličenje Mitropolita SPC gospodina Joanikija u Cetinjskom manastiru na Cetinju, napisao je na svom Fejsbuk profilu Nikola Djurašković, potpredsjednik SDP-a.

“Uvažavajući činjenicu da su brojnim javnim obraćanjima podignute tenzije od strane dijela javnih aktera koji su vrijeđajući Cetinje i Cetinjane i sve one koji se protive ideološkoj i političkoj misiji SPC koja decenijama vrijedja i negira Crnogorce otvoreno uticali na usložnjavanje političkih prilika i podizanje tenzija,  Cetinje kao mjesto veličanstvenog otpora toj politici u najtežim vemenima 90-ih ne moze ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simbolično potčinjavanje i pokoravanje Crne Gore”, navodi Djurašković.

“Zato, ovim Zaključcima, između ostalog, apelujemo na organizatore ovog čina da odustanu od ceremonije koja se s pravom doživljava kao akt provokacije, posebno imajući u vidu aktuelni politički kontekst i vjekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se otima njegovo kulturno i istorijsko nasljeđe kao posljedica nasilne aneksije 1918. godine, što je čin bez presedana u evropskim okvirima. Taj čin mogu organizovati na drugom mjestu i time dati doprinos građanskom skladu i izbjeći nepotrebne tenzije”, nastavlja Djurašković..

“Cijeneći da su građanski mir i spokoj svih građanki i građana Cetinja naše najveće vrijednosti smatramo neophodnim da donošenjem ovih Zaključaka iskažemo jasnu namjeru Skupštine Prijestonice da očuva ove vrijednosti i u potpunosti zaštiti sva Ustavom zagarantovana prava građanki i građana Cetinja, kao i svih koji borave na Cetinju”.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije