Povežite se sa nama

Vijesti

PRIORITETNA DIONICA: Abazović i Bojanić sjutra obilaze gradilište auto-puta

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić obići će sjutra gradilište na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa

Abazović i Bojanić će tokom obilaska razgovarati sa predstavnicima CRBC-a, Monteputa, podizvođačima i predstavnicima Nadzora.

Građevinski radovi na auto-putu trebalo bi da budu završeni do 30. novembra. Za određene segmente, kao što su elektro-mašinski radovi i tetra-sistem, biće potrebno još neko vrijeme.

Kada će građani moći da se voze auto-putem zavisiće od Tehničke komisije koja treba da odobri radove.

Izgradnja prve dionice auto-puta počela je 2015. i najprije je bilo predviđeno da traje četiri godine. CRBC gradi prioritetnu dionicu, dok je kineska Exim banka odobrila kredit za realizaciju tog projekta.

Vlada je početkom jula objavila informaciju o hedžing aranžmanu sa evropskim i američkim bankama, čime je smanjena kamatna stopa za kredit za kod Exim banke.

Iz Ministarstva finansija je ranije objašnjeno da je na taj način ostvarena ušteda od osam miliona EUR na godišnjem nivou.

Oni su dodali da je hedžing aranžmanom spriječen rast duga po osnovu valutne izloženosti prema dolaru, s obzirom na to da je zajam, uzet 2014. godine, ugovoren u dolarima, po kamatnoj stopi od dva odsto. Crna Gora ga sada isplaćuje u eurima, po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,88 odsto.

Crna Gora je nedavno Exim banci otplatila prvu ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta i, zahvaljujući hedžing aranžmanu, ostvarila uštedu od skoro četiri miliona eura.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije