Povežite se sa nama

Društvo

PRIVREDNI SUD: Za skladištenje arhive 30.000 eura

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zbog dugogodišnjeg nedostatka prostora, jedan broj sudija Višeg suda prinuđen je da radi u iznajmljenim i neadekvatnim prostorijama koje su godinama uzete pod zakup i vlasništvo Saveza slijepih Crne Gore. Za taj prostor, prema podacima kojima raspolaže Sudski savjet, na godišnjem nivou se iz budžeta, sudstvo izdvaja 21.780 eura, piše Dan.

Slična situacija je i u drugim crnogorskim sudovima gdje su kabineti prebukirani, a velikom broju sudskih savjetnika i namještenika prava je „privilegija“ dobiti stolicu.

Iz Sudskog savjeta su kazali da je popisom imovine za prošlu godinu i na osnovu listova nepokretnosti utvrđeno, da je pet sudova upisano kao nosioci prava svojine na zgradama sudova, a radi se o Upravnom sudu Crne Gore i osnovnim sudovima Plav, Rožaje, Ulcinj i Kotor.

“Svi ostali sudovi su smješteni u objektima koji su u vlasništvu Države Crne Gore, Glavnog grada, Prestonice, lokalnih samouprava/opština, Uprave za imovinu. Što u konkretnom znači da se ne plaća zakup, ali istovremeno i da ovi sudovi rade u prostorima koji nisu njihova svojina”, kažu iz Sudskog savjeta.

Međutim, pored toga što se u pomenutim sudovima kako-tako obezbjeđuje minimum uslova za rad skladištenje i arhiviranje dokumentacije, raspoložive prostorije su neadekvatne i nedovoljne da bi se smjestila kompletna arhivirana dokumentacija koja je izuzetno obimna.

Upravo za tu namjenu iz Sudskog savjeta tvrde da su prinuđeni da izdvajaju velika sredstva.

Tako Privredni sud Crne Gore prednjači u cifri koja se u ovu svrhu izdvaja pa je samo u prethodnoj godini na ime skladištenja uplaćeno 29.947,44 eura firmi za skladištenje „Knjaz Nikšić“.

Osnovni sud u Kotoru za arhivske kancelarije u vlasništvu AD Kotor Projekt Kotor izdvaja 4.356 dok Osnovni sud na Žabljaku za arhivske kancelarije u vlasništvu Opštine Žabljak na godišnjem nivou mora da izdvoji 1.200 eura. To su podaci kojima raspolaže Sudski savjet.

Probleme sa prostorom crnogorsko pravosuđe ne može da riješi već više od jedne decenije.

Jedna od poslednjih informacija bila je da je Univerzitet Crne Gore prošlog ljeta prihvatio inicijativu bivše predsjednice Vrhovnog suda da im ustupe oko 43 hiljade kvadratnih metara zemljišta u naselju Donja Gorica radi izgradnje Palate pravde.

UCG je dao „načelnu saglasnost” na zahtjev Uprave za imovinu u vezi s inicijativom Vrhovnog suda za ustupanje zemljišta u naselju Donja Gorica „za potrebe izgradnje objektau kojem bi bilo sjedište najviših sudova za teritoriju glavnog grada Podgorica, orijentacione površine od 43.000 metara kvadratnih“, prenijeli su tada mediji.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica više od deceniju je tvrdila da vode veliku borbu da obezbijede novac za izgradnju Palate pravde, ali da je Evropska komisija pravila opstrukcije. Vrlo brzo demantovao ju je Aivo Orav, koji je istakao da Crnu Goru pomažu sa 40 miliona eura godišnje i da je pravosuđe jedna od prioritetnih oblasti.

“U proteklih pet godina za reformu pravosuđa donirali smo 18 miliona eura”, kazao je on i dodao da Evropska unija ima veoma dobar pregled u kakvoj su situaciji zgrade sudova i dodao da su nedavno evropski eksperti pripremili sadržajan izvještaj koji daje dobar pregled onog što se dešava u pravosudnoj infrastrukturi.

Orav je podsjetio i da je EU izdvojila skoro deset miliona eura za izgradnju i obnovu zgrada sudova u cijeloj Crnoj Gori kako bi građanima olakšali pristup pravdi, a sudijama poboljšali uslove za rad.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije