Povežite se sa nama

Svijet

PROCURIO SNIMAK TELEFONSKOG POZIVA: Đulijani vršio pritisak na Ukrajinu zbog Bajdena

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Američka televizijska mreža CNN došla je u posjed nikada ranije objavljenog audio-zapisa u kojem se čuje kako je dugogodišnji savjetnik bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa Rudi Đulijani nemilosrdno vršio pritisak i nagovarao ukrajinsku vladu 2019. godine da istraži neutemeljene zavjere oko tadašnjeg kandidata Džoa Bajdena.

Riječ je o tonskom zapisu telefonskog poziva Đulijanija, američkog diplomate Kurta Volkera Andrija Jermaka, višeg savjetnika ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, iz jula 2019. godine.

Poziv je prethodio neslavnom Trampovom razgovoru sa Zelenskim, a oba razgovora su kasnije postala centralni dio prvog Trampovog opoziva, gdje je optužen za traženje ukrajinske pomoći za svoju kampanju.

Tokom poziva koji je trajao skoro 40 minua, Đulijani je više puta rekao Jermaku da bi Zelenski trebalo da javno objavi istrage o mogućoj korupciji od strane Bajdena u Ukrajini i zbog tvrdnji da se Ukrajina umiješala u izbore 2016. godine da naudi Trampu (ove zasebne tvrdnje su netačne.)

Tražili dokaze o umiješanosti u izbore 2016.

„Sve što nam treba od predsjednika [Zelenskog] je da kažem, postaviću poštenog tužioca, on će istražiti i iskopati dokaze koji trenutno postoje i postoje li neki drugi dokazi o umiješanosti u izbore 2016. godine, a onda stvar sa Bajdenom mora da se isprazni“, rekao je Đulijani, čuje se u tonskom zapisu.

„…Neko u Ukrajini to mora shvatiti ozbiljno“, dodao je on.

Tonski zapis otkriva kako je Đulijani agresivno nagovarao Ukrajince da izvrše Trampove naloge. I podriva Trampovu često ponavljanu tvrdnju da „nije postojao kuid pro quo“ gdje bi Zelenski mogao da obezbijedi podršku američke vlade ako bi učinio političku uslugu Trampu.

Poziv je bio jedna od uvodnih salvi u dugogodišnjoj potrazi Trampa i njegovih saveznika da oštete Bajdena i potkopaju izborni proces 2020. godine – podsticanjem stranog miješanja, laganjem o prevarama birača, pokušajem poništavanja rezultata i podsticanjem smrtonosnog napada na Kapitol 6. januara.

U toku je krivična istraga protiv Đulijanija i njegovih postupaka sa Ukrajinom, uključujući i to da li je prekršio zakone o lobiranju dok je koordinirao sa bivšim zvaničnicima koji su mu iznijeli „prljavštinu“ u vezi sa Bajdenom.

Istraga FBI nakon pretresa Đulijanijeve kuće

Federalna istraga intenzivirana je nakon što je FBI izvršio pretres Đulijanijeve kuće i kancelarije krajem aprila. Nejasno je da li je poziv sa Jermakom dio istrage. Đulijani negira sva nepočinstva.

Djelimični transkript telefonskog poziva Giuliani-Jermak prvi put je objavio BuzzFeed News u aprilu, a magazin Time je prvi objavio neke ključne izvode iz poziva u februaru.

Prema tonskom zapisu, Đulijani je iznova i iznova pritiskao istrage. Đulijani je čak rekao da će se američko-ukrajinski diplomatski odnosi poboljšati ako Zelenski pokrene istrage.

Đulijani i Volker su tokom poziva sugerisali da bi javno objavljivanje moglo da otvori put za toliko željenu posjetu Zelenskog SAD-u ili za lične sastanke sa Đulijanijem.

„To bi zaista dobro razbistrilo stvar“, rekao je Đulijani, čuje se u tonskom zapisu.

„I mislim da bi mi to omogućilo da dođem i omogućim, mislim, da razgovaram sa predsjednikom (Trampom) da vidim šta mogu da učinim kako bih osigurao da se svi nesporazumi ostave po strani… nekako mislim da bi ovo moglo biti dobra stvar za mnogo bolje odnose“.

Snimak pokazuje perspektivu iz prve ruke za jedan od najvažnijih trenutaka Trampovog predsjedavanja. Ukrajinci se povremeno čuju kako premeću papire, a telefon koji je biran u pozivu zazvoni nekoliko puta tokom razgovora, ali Jermak ostaje na vezi sa Đulijanijem.

Đulijani nije odgovorio na CNN-ove zahtjeve da prokomentariše ovaj tonski zapis. Ranije je rekao da u Ukrajini nije učinio ništa loše i da je samo slijedio najbolje interese svog klijenta (u to vrijeme je bio Trampov lični advokat.)

On je takođe osudio Trampov impičment zbog ukrajinske afere i rekao da je Trampovo ponašanje bilo ustavno i pravilno.

Težnja da našteti Bajdenu

Poziv je bio važan trenutak za Đulijanijevu težnju da ošteti Bajdenovu kandidaturu.

Bivši gradonačelnik Njujorka proveo je mjesece sastajući se sa Ukrajincima kako bi tragao za prljavštinom o porodici Bajden i potkrijepio desničarske zavjere kako su antitrampovske snage u Ukrajini potkopale njegovu kampanju 2016. godine.

Đulijani se sastao sa zvaničnicima koje američke diplomate u Ukrajini nijesu smatrale pouzdanima, uključujući Volkera, ali su Đulijaniju rekli ono što je želio da čuje.

Zelenski, koji je prije ulaska u politiku bio komičar i glumac, položio je zakletvu kao predsjednik Ukrajine u maju 2019. Đulijani je djelovao željno da se poveže sa novim predsjednikom i njegovim timom.

Nekoliko nedjelja kasnije, Volker je posredovao u pozivu između Đulijanija i Jermaka, koji je dugogodišnji prijatelj i savjetnik Zelenskog. Ovo je bila prva prilika Đulijanija da se o Bajdenovoj istrazi uputi u najuži krug Zelenskog, koji je očajnički želio da upozna Trampov tim i da ojača američku vojnu podršku tekućem ratu Ukrajine protiv ruskih opunomoćenika.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije