Povežite se sa nama

Društvo

PROF. VUJOVIĆ: Zaboravili smo da je Cetinje grad heroja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Udruženja profesora istorije Crne Gore Rade Vujović kazao je da je 13. jul najveličanstveniji datum, ne samo u crnogorskoj, već i evropskoj istoriji, te dan Crnogorcima koji su sluge slobode, i koji su našu zemlju tog dana učinili najvećom evropskom državom.

Vujović je u Jutarnjem programu TVCG, govoreći o značaju 13. jula, rekao da je 13. jul 1941. samo logičan nastavak svih milenijumskih borbi koje su počeli davno u Duklji 1042. godine, kad smo postali prva priznata država južnoslovenska na ovim prostorima.

„Svaka generacija je obavezivala sljedeću i on je logičan nastavak i kamen temeljac. To je jedna logika slobode, pobjede. Čini mi se da smo za ovih 1.000 godina naučili da bez slobode nema života i da smo često bili učitelji Evrope, kao ovog 13. jula 1941. godine“, rekao je Vujović.

Kaže kako smo pomalo zaboravili da je Cetinje grad heroja.

„Ono što je Crna Gora Balkanu i 13. jula 1941. godine Evropi, to je Cetinje Crnoj Gori. Taj slobodarski duh živi i kreće sa Cetinja. Na kraju, u cetinjskom kraju ustanak je bio najžešći i najobimniji“, podsjeća Vujović.

Govoreći o tome koliko se baštine vrijednosti 13. jula, Vujović kaže da će se danas slaviti na mnogim mjestima, ali samo u simboličkom smislu.

„Mi smo 90-ih godina uapli u kontrarevoluciju, postali smo društva bez etike i estetike, robujemo lošem ukusu, a kad imate loš ukus, slijedi loš karakter, a onda slijedi loša sudbina. Mi smo kao antifašistička zemlja bili daleko ispred srednje i istočne Evrope, a danas smo zadnji vagon u Evropi jer smo zaboravili što je želja za slobodom“, rekao je Vujović.

Nije, kaže on, siguran da na pravi način živimo tekovine antifašizma.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije