Povežite se sa nama

Region

PROTIV RUDNIKA JADAR: Blokade puteva u više gradova u Srbiji

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U organizaciji ekoloških udruženja u 13 sati počeli su protesti sa blokadama puteva u više mjesta u Srbiji. Protesti su organizovani sa zahtjevom da se „ukine projekat Jadar“, odnosno da Vlada Srbije povuče plan posebne namjene rudnika Jadar

Kako prenosi portal Nova.rs blokiran je put u Pesku, prema Požegi, Kosjeriću i Valjevu, blokiran je put i u Preljini kod Čačka, valjevski put, kao i saobraćajnice u Novom Sadu.

Blokada je u Novom Sadu počela na uglu Futoške ulice i Bulevara oslobođenja, a planirana je i protestna šetnja prema centru grada.

Organizatori protesta su najavili da će blokade saobraćajnica trajati tri sata.

Protesti su organizovani sa zahtjevom da se „ukine projekat Jadar“, odnosno da Vlada Srbije povuče plan posebne namjene rudnika Jadar.

U Novom Sadu, nakon jednočasovne blokade demonstranti su krenili u protestnu šetnju blokirajući cijelu Jevrejsku ulicu.

Kako javlja reporter agencije Beta, nije vidljivo prisustvo policije u blizini blokade.

Novosadski aktivista Miran Pogačar poručio je prije protestne šetnje da zahtjevi demonstranata ostaju isti, te da će biti još protesta do ustavnog referenduma koji je zakazan za 16. januar, kao i različitih akcija.

„A ukoliko se zahtjevi ne ispune, slijedi radikalizacija protesta“, kazao je Pogačar.

Građani su blokirali put kod Požege na poziv ekoloških organizacija „Zaštitimo Dobrinje i okolinu“ i „Za čist Kosjerić“.

Te ekološke organizacije pozvale su na blokadu sa sloganima „Blokada za život! Naša zemlja i naši životi nisu na prodaju“ i „Rio Tinto dalje nećeš moći“.

Na blokadi Ibarske magistrale u Preljini kod Čačka prisutno je oko 100 građana iz Čačka, Gornjeg Milanovca i okoline. Okupljeni građani su poručili da ne žele rudnike litijuma u Srbiji.

Na blokadi u Preljini nije uočeno prisustvo uniformisane policije, ali policija u civilu je legitimisala više učesnika protesta.

Neki učesnici blokade kažu da ih je policija u civilu legitimisala nekoliko stotina metara prije nego što su došli na mjesto protesta.

Legitimisani građani su rekli agenciji Beta da je to „novi pokušaj policije da ih zastraši, ali da neće odustati od borbe protiv iskopavanja litijuma i drugih metala u njihovim njivama“.

Okupljeni nose zastave Srbije i parole „Ne damo dedovinu“, „Rio Tinto marš iz Srbije“, „Povucite ga“.

U roku od pola sata na magistralnom putu u Preljini stvorene su velike kolone automobila iz pravca Užica, Čačka, Kraljeva i Beograda.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije