Povežite se sa nama

Vijesti

PROTIVNICI STABILNOSTI U CRNOJ GORI: AEM može, ali još ne želi da zabrani Marićevu televiziju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Agencija za elektronske medije ima mogućnost da zabrani emitovanje Hepi televizije u Crnoj Gori, ali to još ne čini, iako je sadržaj tog emitera vrlo sporan i huškački, a tome u prilog ide i činjenica da su prije nekoliko večeri emitovali emisiju pod nazivom ,,Da li će pasti krv u Crnoj Gori?“

Socijaldemokratska partija pozvala je zbog toga Agenciju za elektronske medije da hitno onemogući emitovanje programa Hepi televiziji, ali su oni juče odgovorili da će „u slučaju bilo kakve odluke o tome obavijestiti javnost, jer je njihov rad profesionalan i transparentan“.

– Kada emiter u prethodnih 12 mjeseci emitovanjem televizijskog programa, koji dolazi iz zemlje članice Evropske unije, najmanje dva puta otvoreno, ozbiljno ili teško prekrši odredbe Zakona o elektronskim medijima kojim je zabranjeno podsticanje, omogućavanje podsticanja ili širenja mržnje ili diskriminacije ili je prekršio norme koje se odnose na poštovanje privatnosti i dostojanstva građana ili zaštitu integriteta maloljetnih lica, AEM ima mogućnost da ograniči slobodu prijema i reemitovanja programa saglasno Zakonu i međunarodnim propisima – naveli su oni u odgovorima za Pobjedu na pitanje šta će uraditi povodom zahtjeva SDP-a.

Iz AEM-a su pojasnili da je Zakonom propisano da Crna Gora obezbjeđuje slobodu prijema i reemitovanja audio-vizuelnih usluga iz država članica Evropske unije i drugih evropskih država potpisnica Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji.

– Potrebno je da Agencija o kršenju standarda i zakona obavijesti Evropsku komisiju, državu ugovornicu koja vrši emitovanje, a to je u ovom slučaju Srbija, odnosno Regulatorno tijelo za elektronske medije u Srbiji i emitera i zatraži da se obezbijedi obustava daljeg kršenja. Ako se kršenje nastavi 15 dana nakon dostavljanja obavještenja, Savjet Agencije može naložiti da se privremeno obustavi reemitovanje sporne programske usluge – navode iz AEM-a.

Nijesu precizirali da li su zatražili da se obezbijedi obustava kršenja standarda.

Podsjetili su da su prošle godine, u februaru 2020. godine, donijeli odluku da na tri mjeseca ograniče reemitovanje pojedinih programskih sadržaja koji se emituju u okviru televizijskih programa Hepi i Pink M iz Srbije.

Razlog za ovu odluku su sadržaji navedenih televizija u kojima su se promovisali mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, što je predstavljalo kršenje člana 7 Konvencije o prekograničnoj televiziji.

– U skladu sa već pomenutim zakonskim ovlašćenjima i međunarodnim aktima, AEM nastavlja da vrši svoje nadležnosti u ovom i svim sličnim slučajevima – zaključuju iz AEM-a.

SDP: AEM misli da je Hepi televizija profesionalna?

SDP smatra da je objašnjenje AEM-a nejasno i juče je ponovo pozvala to tijelo da onemogući emitovanje programa Hepi televiziji „koja u kontinuitetu proizvodi i emituje huškačke sadržaje sa ciljem provociranja nemira u Crnoj Gori“.

– Umjesto sprovođenja zakona ili odgovora kada će to učiniti i zašto još uvijek nijesu, AEM govori o ,,načelima slobode, profesionalizma i nezavisnosti“, te ,,zabrani vršenja cenzure ili neprimjerenog ograničavanja slobode izražavanja“. Jesu li profesionalizam prepoznali u programu Hepi televizije, pa bi zabrana emitovanja sadržaja kao što je emisija sa temom ,,Da li će pasti krv u Crnoj Gori?“ bila ,,neprimjereno ograničavanje slobode izražavanja“? Je li to zvaničan stav zbog koga AEM dozvoljava emitovanje navedenog i sličnih sadržaja? Ali ako nije jasno iz saopštenja, jasno je iz ponašanja, do sada nijesu uradili ništa dajući za pravo Hepi televiziji i sličnima – piše u saopštenju SDP-a koje potpisuje potpredsjednik Bojan Zeković.

On je pozvao predsjednika Skupštine Crne Gore koja imenuje i razrješava savjet AEM da osudi pokušaj stvaranje nemira, kako bi “pala krv u Crnoj Gori” i obezbijedi poštovanje zakona i nemogućnost emitovanja sličnih sadržaja ubuduće.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije