Povežite se sa nama

Vijesti

PROTOKOL: Ustoličenje 5. septembra, Porfirija dočekuju u PG

Objavljeno

-

Foto: rtcg
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Porfirije, ustoličiće novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra. To piše u protokolu – pozivnici koja je upućena gostima, najvišim državnim funkcionerima, ministrima, čelnicima vladajućih političkih partija, diplomatskom koru i predstavnicima sudstva i tužilaštva, piše Pobjeda

Mediji su ranije javili, pozivajući se na RTS, da će ustoličenje mitropolita SPC Joanikija biti 4. septembra, ali je to ipak datum kada je predviđen dolazak patrijarha SPC Porfirija u Podgoricu.

„Sveta arhijerejska liturgija koju služi njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije biće održana u Cetinjskom manastiru, koji u nastavku ustoličava njegovo visoko preosveštenstvo mitropolita Joanikija“, navodi se u pozivnici u koju je Pobjeda imala uvid i precizira da liturgija počinje u 9 sati u Cetinjskom manastiru.

Po završetku ustoličenja, po protokolu, biće održan svečani ručak u Vladičanskoj bašti ispred Cetinjskog manastira, što znači da SPC ne računa na proteste patriotsko-komitskih organizacija i građana koji već danima najavljuju okupljanja ispred Manastira.

Zanimljivo je da patrijarh Porfirije u Crnu Goru dolazi dan ranije, 4. septembra i da mu je svečani doček predviđen u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

„Svečani doček patrijarha Porfirija je u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Doksologija i velika večernja služba biće održana 4. septembra 2021. u 18 časova. Poslije večernje službe, biće održan svečani koktel u kripti Hrama“, piše u protokolu.

Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasijedanju održanom 29. maja izabrao je Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC.

Pozivnica u koju je Pobjeda imala uvid (Foto: Pobjeda)

Mitropolit Joanikije dolazi na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mjesto ostalo upražnjeno poslije smrti mitropolita Amfilohija.

Joanikije je bio preuzeo administriranje Mitropolijom crnogorsko-primorskom do izbora novog mitropolita.

PLAN B: Ako treba Joanikije i Porfirije će helikopterom na Cetinje

Zbog sve izraženijih protesta i najave okupljanja građana na dan za kada je planirano ustoličenje mitropoita Crkve Srbije, operativni štab kojim rukovodi direktor ANB-a intenzivno razmatra sve mogućnosti da obezbijedi nesmetano odvijanje ceremoniji na Cetinju.

Zbog najavljenog okupljanja građana, crnogorskih patriotskih organizacija i udruženja, ali i činjenice da se ogroman broj Cetinjana oštro protivi, u operativnom štabu kojim rukovodi direktor ANB-a Dejan Vukšić razmatraju načine organizacije ceremonije.

Jedan od problema je i prevoz iz Podgorice do Cetinja, jer se strahuje da će na nekoliko mjesta nezadovoljni građani blokirati put. Zato se razmatra i plan B: da se mitropolit Joanikije i patrijarh SPC Porfirije i još nekoliko zvanica, koji će dan prije toga biti u Podgorici, prebace na Cetinje – helikopterom.

U štabu koji kontroliše ANB smatraju da bi se tako izbjegli problemi i premostile moguće prepreke. Problem je, međutim, što bi taj čin suviše ličio na neku vrstu vojne operacije zauzimanja teritorije, a ne dolaska na svečanu ceremeniju.

Odluka o načinu organizacije, tvrde izvori Pobjede, držaće se u tajnosti do posljednjeg trenutka.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije