Povežite se sa nama

Društvo

PRVA VEĆA ADAPTACIJA OD IZGRADNJE: Bečić obišao radove na adaptaciji zgrade Skupštine

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić obišao je radove na adaptaciji zgrade Skupštine Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, predstavnici Službe Skupštine, koji su zaduženi za koordinaciju radova na adaptaciji, upoznali su Bečića sa činjenicom da je riječ o prvoj većoj adaptaciji zgrade Skupštine od njene izgradnje nakon Drugog svjetskog rata.

Oni su kazali da su izrazili uvjerenje da će se po završetku radova značajno poboljšati uslovi za rad poslanica i poslanika kao i skupštinskih službi te da će zgrada biti daleko reprezentativniji objekat koji će moći da odgovori potrebama i izazovima modernog doba.

Ukazali su na to da su u dobrom dijelu nebezbjedne električne i druge instalacije, dotrajali podovi, ispucali zidovi i zastrajela tehnike predstavljali najveće izazove sa kojima se suočavala zgrada crnogorskog parlamenta.

– Poražavajuću sliku najvažnije institucije predstavljala je i činjenica da se “Gluva soba” u kojoj se održavaju sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu i razmatraju tajni podaci i pisarnica, na kojoj građani redovno dostavljaju i preuzimaju materijale, nalazila u vlažnom, podrumskom dijelu i u katastrofalnom stanju neispunjavajući ni minimum savremenih standarda – navodi se u saopštenju Skupštine.

Dodaju da je Bečić upoznat sa dinamikom radova otpočetim početkom avgusta, kojima je planirana adaptacija centralnog hola, holova na spratovima, radovima preduzetim na ugradnji savremenih instalacija, izgradnji moderne novinarske lože, savremenog prijemnog odjeljenja pisarnice, adaptaciji postojećeg Bijelog i izgradnji novog salona kao i svim propratnim radovima predviđenih ovom fazom projekta.

Kako su kazali, Bečić je izrazio očekivanje da će se, uspješnim završetkom projekta adaptacije zgrade Skupštine Crne Gore, stvoriti daleko bolji uslovi za rad poslanica i poslanika i da će građani imati priliku da se upoznaju sa radom crnogorskog parlamenta na tehnološko-inovativniji i savremen način.

– Posebno zadovoljstvo Bečić je istakao činjenicom da je se prilikom realizacije projekta vodilo računa o energetskoj efikasnosti zgrade koja će u narednom period biti primjer ekološke održivosti. Planirana izgradnja prve solarne elektrane na krovu jednog parlamenta na ovim prostorima daće poseban pečat našim naporima da sa najvišeg nivoa pošaljemo poruku o važnosti korišćenja obnovljivih izvora energije i podizanju svijesti naših građana – navode iz Skupštine.

Podsjetili su da je u proteklom periodu izvršena je potpuna adaptacija dva salona i Plave sale u kojima se odvijaju sjednice radnih tijela, te da je nabavljena i najsavremenija robotizovana oprema zahvaljujući kojoj građani Crne Gore, po prvi put u istoriji parlamentarizma, mogu da prate rad odbora putem Parlamentarnog kanala i zvaničnih skupštinskih mreža, što je kako su kazali, takođe ostvarenje ovog saziva crnogorskog Parlamenta.

Iz Skupštine su takođe podsjetili da je završena i savremeno opremljena “Gluva soba”, koja sada ispunjava sve bezbjednosne standarde.

– Projektom adaptacije zgrade Skupštine, na kojem su radili eminentni stručnjaci arhitekture, zadržava se izgled i dug vremena u kojem je nastala sa kombinacijom modernog i savremenog koje ide ruku pod ruku sa vremenom u kojem živimo – zaključili su u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije