Povežite se sa nama

Društvo

RADOJEVIĆ: Neka je slava herojima 13.jula, klanjamo im se do nezaborava i nikada ih nećemo zaboraviti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Delegacije Saveza organizacija boraca NOR-a Crne Gore, OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica, OBNOR-a 1941-1945 Tuzi, OBNOR-a 1941-1945 Zete, su tradicionalno i ovog 13.jula obilježile Dan ustanka naroda Crne Gore polaganjem vijenca na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Zajedno sa boračkim organizacijama ovom slobodarskom skupu vijence su položile delegacija SNP Glavnog Grada Podgorice i delegacija vojnih penzionera Crne Gore.

“Na ovom tradicionalnom mjestu okupljanja, ovdje na brdu Gorica, na ovom veličanstvenom spomeniku slobode, gdje vječno počivaju heroji Podgorice i Crne Gore, velika mi je čast da vas pozdravim u ime SOBNOR-a Crne Gore”, istakao je u uvodnim riječima predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević.

On je podsjetio na 13.jul 1941. godine kada su pukle prve oslobodilačke puške na Virpazaru, Košćelama, Mišićima, Čevu, Bjelopavlićima a narednih dana u svim drugim mjestima u Crnoj Gori.

“Za nekoliko dana pod oružjem se našlo 32.000 boraca koji su oslobodili cijelu Crnu Goru sem nekoliko gradova koji su bili pod opsadom. Ogromne su tekovine 13.jula, tog najvećeg datuma u istoriji Crne Gore koji svojom važnošću premašuje mnoge slavne događaje iz prošlosti našeg naroda. Veliki Francuski filozof-marksista Žan pol Sartr je rekao za Trinaestojulski ustanak da je najvažniji događaj  1941.godine u porobljenoj Evropi”, podsjeća Radojević.

Kako je istakao, četvorogodišnja borba nema premca u našoj slavnoj istoriji.

“Ovaj ustanak je ponikao iz bogatog duhovnog života naroda koji je vjekovima vodio borbu za slobodu, a ona mu je bila vrhovno načelo za čije ostvarenje se nije žalio ni život. U trinaestojulskom ustanku je došlo do izražaja crnogorsko nacionalno biće, njegovo slobodoljubje i rodoljubje ispoljavano kroz vjekove da ne vole tuđinsko prisustvo na svom rodnom kamenu, što je posebno došlo do izražaja u porbi protiv fašističkim porobljivača”, navodi Radojević.

Trinaestojulski ustanak je, dodaje, donio socijalno-revolucionarne promjene sa jedne strane i ostvarenje nacionalne ravnopravnosti sa druge strane.

“Ono što Trinaestojulskom ustanku daje posebno obilježje i čini ga fenomenom i istorijskom pojavom u toku Drugog svjetskog rata je njegov opštenarodni karakter”, kazao je Radojević.

Značajnu ulogu u Trinaestojulskom ustanku i Narodnooslobodilačkoj borbi i uopšte u ratu imala je KPJ.

“Kao rukovodeća snaga u ratu ona je od samog početka vodila borbu za internacionalizam, za jugoslovenstvo, demokratiju i prava radnog naroda. Iz te borbe rodila se SFRJ, bratska zajednica ravnopravnih naroda, koja je prema priznanju velikih sila bila treća snaga antifašističke koalicije naroda Evrope. U ovoj godini kada obelježavamo ovaj veliki jubilej – 80. godina od ustanka crnogorskog naroda 13. jula 1941. godine, kada je crnogorski narod rekao „NE“! nacizmu i fašizmu, odgovorno  žmožemo istaći da je SOBNOR-a Crne Gore svih ovih godina temeljno i nepokollebljivo baštinio antifašizam i slobodarstvo, kao tradiciju Crne Gore, boriće se svim svojim bićem na očuvanju i slijedjenju veličanstvene tekovine NOB-e, istovremeno boreći se za društvo socijalne pravde”, zaključio je Radojević.

On je na kraju, svim članovima i poštovaocima ove legendarne  organizacije, kao i  svim građanima Crne Gore, čestitao 13. jul Dan borca i Dan državnosti Gore.

“Neka je slava herojima i vitezovima trinajstojulskih ustanika. Klanjamo im se do nezaborava i obećavamo da ih nećemo i ne smijemo zaboraviti”,navodi Radojević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije