Povežite se sa nama

Vijesti

RADULOVIĆ: Crna Gora posvećena borbi protiv kriminala i terorizma

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora ostaje potpuno posvećena očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti, borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma u skladu sa vanjskopolitičkim prioritetima i ciljevima. Nekontrolisana distribucija i ilegalna trgovina malim i lakim naoružanjem imaju zabrinjavajući uticaj na mir i bezbjednost, održivi razvoj i ljudska prava u mnogim djelovima svijeta, jer je najveći broj kršenja ljudskih prava počinjen upravo ovim oružje, izjavio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na video-konferenciji o suzbijanju ilegalne trgovine oružjem na Zapadnom Balkanu

Na sastanku, koji je organizovala Evropska komisija u saradnji sa slovenačkim predsjedavanjem Savjetom EU i Evropskom službom za spoljne poslove, učestvovali su visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj, evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, ministri vanjskih i unutrašnjih poslova EU i Zapadnog Balkana, kao i državni sekretari.

Visoki predstavnik EU Borelj i evropska komesarka Johanson istakli su da je zajednički interes suzbijanje proliferacije oružja i intenziviranje napora u borbi protiv nezakonite trgovine oružjem u kontekstu suprotstavljanja globalnim bezbjednosnim izazovima, kao što su organizovani kriminal i terorizam.

Govoreći o rezultatima u sprovođenju Regionalne mape puta za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu (SALW),  kako navode iz MVP, naglašeno je da je ovo ključni mehanizam za dalju saradnju, te da su potrebni zajednički napori u ostvarenju najvažnijih ciljeva.

Radulović je pozdravio francusko-njemačku inicijativu koja je borbu protiv krijumčarenja i nezakonite trgovine naoružanjem, kao i njihovom municijom stavila u prvi plan regionalne saradnje, ocjenjujući da je rješavanje bezbjednosnih pitanja jedan od ključnih izazova u procesu integracije u EU.

„Šef crnogorske diplomatije je kazao da je od prošlogodišnjeg sastanka u Berlinu postignut napredak, ali da preostaje još mnogo posla kako bi Zapadni Balkan postao sigurniji region, u čemu očekujemo podršku međunarodnih partnera i donatora. Crna Gora je, kao kredibilan partner, spremna da uloži napore u pravcu razvoja relevantnih politika i primjene najviših standarda u ovoj oblasti, kako bi naš region bio bolje mjesto za sve nas“, zaključio je Radulović.

Državni sekretar u MUP-u Zoran Miljanić je  iskazao očekivanje da ćemo u bliskoj budućnosti, a na osnovu ostvarenih rezultata naročito u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, dobiti Izvještaj o statusu realizacije privremenih mjerila.

“Privremena mjerila za poglavlja 23 i 24 su s pravom blokirala godinama napredak u pregovorima, ali to je jedna situacija koja je proizvela efekat na cjelokupno društvo, kako na građane, tako i na samu administraciju”, naglasio je.

„Nedozvoljena distribucija i trgovina vatrenim oružjem i pripadajućom municijom predstavlja stalnu prijetnju po unutrašnju bezbjednost, te će naša zemlja ostati posvećena ostvarenju svih ciljeva definisanih u Mapi puta za održivo rešenje za suzbijanje nedozvoljenog posedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu i dati svoj puni doprinos snaženju partnerstva sa regionom“, zaključio je Miljanić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Rosa
Rosa
07.09.2021. 19:21

Kazi koji su teroristi i iz kojih drzava u cetinjskom manastiru ovih dana. Tada cu ti vjerovati.

Miodrag D. BAJKOVIĆ
Miodrag D. BAJKOVIĆ
07.09.2021. 21:02

Onda, lisice – pohapski naoružanu bagru u civilu koja je bila nekoliko dana i noći u Cetinjskom manastiru! Nećeš?! Pa, onda si i ti i cijela Vlada bagra i banditi!

Sponzor

Najčitanije