Povežite se sa nama

Politika

RADULOVIĆ: Crna Gora se ponosi svojim multikulturalnim karakterom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora se ponosi svojim multikulturalnim karakterom, kao zemlja koja baštini najviše demokratske vrijednosti – vladavinu prava i ljudska prava kao temelj društvenog progresa, istakao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović tokom današnjeg online razgovora sa visokim komesarom za manjine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju OEBS, ambasadorom Kairatom Abdrakhmanovim.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, šef crnogorske diplomatije čestitao je sagovorniku na imenovanju i preuzimanju važnog mandata u okviru Organizacije.

Dodao je da je već evidentno njegovo dinamično angažovanje na toj poziciji, te da takav proaktivan pristup dodatno ohrabruje i podstiče na otvorenu i konstruktivnu saradnju u najznačajnijim pitanjima za društveni poredak, poput međuetničkog dijaloga, prava manjina i socio-ekonomske inkluzije. Podsjetio je sagovornika da je Crna Gora država svih njenih građana, te da je Ustavom obezbijeđen model koegzistencije koji osigurava zaštitu prava manjinskih naroda.

“Mi smo građanska država i jedini put za našu budućnost, koji je komplementaran sa evropskim, je društvo sa jednakim pravima za sve“, poručio je ministar.

Crna Gora je, kako je naglasio, širom svijeta prepoznata kao država koja njeguje multi-konfesionalno i multikulturalno nasljeđe, te je podrška međunarodnih organizacija, kao cijenjenih partnera, u kontekstu promocije takve reputacije, jako značajna. Zahvalio je sagovorniku na odličnim ocjenama koje je prenio u svom Izvještaju o kojem je izlagao na Stalnom savjetu OEBS-a, dodajući da takve poruke još jednom potvrđuju visok stepen poštovanja ljudskih prava i manjina u Crnoj Gori.

“Crna Gora ostaje posvećena pregovaračkom procesu sa EU, gdje poglavlja 23 i 24 imaju krucijalnu ulogu, te upravo u tom pogledu računamo na političku i ekspertsku pomoć OEBS-a”, dodao je  Radulović.

Abdrakhmanov je istakao da OEBS posebno cijeni dostignuća Crne Gore na polju vladavine prava i zaštite ljudskih prava, te napore koje preduzima u kontekstu kvalitetnih reformskih procesa koji se odnose na najsenzitivnija društvena pitanja.

U MVP ističu da je Abdrakhmanov pohvalio evropski put Crne Gore, te naglasio da OEBS stoji na raspolaganju za pružanje dalje ekspertske podrške u svim procesima i Crna Gora može da računa na konstruktivan dijalog sa Kancelarijom Visokog komesara za manjine.

“Vi ste pokretač evropskih procesa u regionu, te je jako važno nastaviti otvorenu komunikaciju sa svim institucijama koje se bave pitanjima zaštite fundamentalnih prava”, naglasio je visoki komesar.

Radulović je podsjetio da je Crna Gora sačuvala multetničku harmoniju i mir tokom turbulentnog perioda 90-ih godina, ujedno prihvativši više od 100.000 izbjeglica različitih etničkih grupa i religioznog opredjeljenja, čime smo ojačali multikulturalni i multireligiozni karakter same države.

“Zajednički je konstatovano da je saradnja Crne Gore i OEBS-a odlična, ali da svakako ima prostora za njenim unapređenjem kroz intenziviranje dijaloga i frekventnije susrete. Tim povodom,  Abdrakhmanov je prihvatio poziv Radulovića da posjeti Crnu Goru u periodu koji slijedi”, zaključuju u Ministarstvu vanjskih poslova.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije