Povežite se sa nama

Politika

RADULOVIĆ-GABRIEL: Za uspjeh SEEIIST-a ključna podrška EU

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vrata budućnosti otvaraju nauka i diplomatija pod okriljem mađunarodnog koncepta „Nauka za mir“ ili naučna diplomatija. Dio te budućnosti, kako je rekao ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović evropskoj komesarki za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariji Gabriel, upravo je uspješna realizacija ideja, poput Instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi (SEEIIST) .

“Ovaj projekat je važan za razvoj nauke i njene uloge u liječenju kancera ne samo za Crnu Goru, već cijeli Region. Njegova realizacija doprinijeće ukupnom snaženju povjerenja i naprednijoj saradnji na Zapadnom Balkanu. Zato smatramo da su za uspjeh SEEIIST-a, ključni kontinuirana podrška i partnerstvo Evropske unije“, kazao je šef crnogorske diplomatije tokom telefonskog razgovora sa evropskom komesarkom.

Gabriel je iskazala posvećenost ideji podsjetivši na kontinuiranu podršku EU ovom projektu. Ona je ponovila da je jedan od njegovih benefita održavanje ravnoteže u Regionu i prenijela očekivanje da će učesnice SEEIIST-a na predstojećem Samitu EU- Zapadni Balkan, još jednom, potvrditi svoju političku spremnost usvajanjem dokumenata od značaja za oblast nauke i inovacija.

Ocijenila da će lideri, svojim potpisom učiniti značajan korak u pravcu realizacije planova EU – ZB u ovoj oblasti,  naglasivši značaj učešća Crne Gore.

Radulović je ukazao na činjenicu da bi, u kontekstu pregovora koji se sada odvijaju po novoj metodologiji, upravo SEIIST predstavljao pozitivan primjer važne saradnje zemalja Zapadnog Balkana i članica Unije na projektu tako velikih razmjera, podsjetivši da je Crna Gora privremeno zatvorila upravo poglavlje koje se tiče nauke i istraživanja.

Na toj liniji, on je prenio uvjerenje da je, zbog kompleksnosti ideje, stav Crne Gore da sve uključene strane moraju investirati svoje najbolje resurse, garantujući tako najveći kvalitet, ali istovremeno i osiguravajući snažan osjećaj pripadnosti projektu.

On je dodao da je pandemija uslovila izvjesno usporavanje, ali i izrazio očekivanje da će Samit EU- Zapadni Balkan biti važna prilika da se implementacija ove sjajne ideje ponovo aktuelizuje i tako dobije neophodan podsticaj za dalji razvoj.

Šef crnogorske diplomatije je iskoristio priliku i da ponovi zahvalnost Gabriel na njenom doprinosu uvođenju besplatnog roaming servisa za Region u prethodnom mandatu, ocijenivši da je realizacija ove inicijative dala snažan i dugoročan doprinos snaženju komunikacije na Zapadnom Balkanu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije