Povežite se sa nama

Dijaspora

RADULOVIĆ SA DIJASPOROM U LUKSEMBURGU: Gdje god bili, Crna Gora je vaš dom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora je multietnička i multikonfesionalna država. Ona, bez izuzetka, podjednako pripada svima i svi naši građani su naše nemjerljivo bogatstvo, kako prije 140 godina na Berlinskom kongresu, tako i danas. Možda ste vi, nevoljno i vođeni željom za boljim životom i otišli iz Crne Gore, ali zapamtite, gdje god bili, Crna Gora nikad neće otići od vas, rekao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović predstavnicima crnogorske dijaspore na proslavi Dana državnosti u Luksemburgu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, čestitajući iseljenicima 13. jul, Radulović je istakao da je zajednička obaveza i matice i dijapore da uživaju i čuvaju blagodeti nezavisne, građanske i demokratske Crne Gore.

“Na Berlinskom kongresu, 1878. godine, potvrđena je vjekovima očuvana nezavisnost i državnost Crne Gore. Tada je udaren temelj savremene Crne Gore, koja dijeli rame uz rame sudbinu evropskih naroda, poštujući razlike među drugima, ali i čuvajući i njegujući svoje razlike”, podsjetio je šef crnogorske diplomatije.

Takođe, dodao je, Trinaestojulski ustanak 1941, prvi u porobljenoj i fašističkom čizmom pregaženoj Evropi, zapalio je baklju slobode i upisao zlatnim slovima ime Crne Gore u baštinu antifašizma.

“Vrijednosti za koje su naši preci dali živote, sa posebnom pažnjom i obazrivije nego ikad, čuvamo i danas“, rekao je ministar vanjskih poslova.

Obraćajući se iseljenicima, on je naglasio da u istoriji Crne Gore posebno mjesto pripada upravo njima, koji su težeći opstanku odlazili van granica svoje države, iznjedrivši kroz istoriju istaknute ličnosti na svim kontinentima. Uloga dijaspore, kako je rekao, posebno je bila važna nakon obnove nezavisnosti 2006. godine.

Upravo zbog osjećaja pripadanja koji Crna Gora ima za svoje širom svijeta, Radulović je istakao da Ministarstvo na čijem je čelu želi da naša diplomatsko-konzularna predstavništva budu istinski dom i mjesto koje će na najbolji način van matice sabirati naš identitet, kulturu, tradiciju, jezik i običaje.

“Šef crnogorske diplomatije istakao je uspjeh koji naša iseljenička zajednica ima gradeći mostove zajedništva sa Njemačkom i Luksemburgom, uticajnim saveznicama Crne Gore u NATO-u, koje su istovremeno i važni partneri u evroatlantskim integracijama, naročito u našem vanjskopolitičkom cilju, članstvu u Evropskoj uniji”, zaključuju u Ministarstvu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije